E.on benelux b.v.

Persbericht

E.ON Benelux ondersteunt herstel bossen in Oeganda

Rotterdam, 17 februari 2006 - E.ON Benelux geeft via Stichting Face ondersteuning aan het bosherstel in Kibale National Park in het westen van Oeganda. Stichting Face werkt in Kibale Forest samen met de beheerders aan herbebossing van 10.000 ha om het leefgebied van de chimpansees te verbeteren. E.ON Benelux ziet dit project als een goed voorbeeld van een combinatie van de belangen van economie en duurzame ontwikkeling.

Kibale Forest is één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika. Het 56.000 ha grote bos ligt op een hoogte van ongeveer 1.100 tot 1.600 meter. Op de laagste punten bevinden zich moerassen met papyrus. Rondom staan oerbomen van meer dan vijftig meter hoog. Het bos staat bekend om de grote hoeveelheid apensoorten. In het bos leven dertien verschillende primaten. Bijna nergens in Afrika leven zo veel verschillende primaten in één bos.

Het leefgebied van met name de chimpansees wordt bedreigd door ontbossing. Stichting Face werkt samen met de beheerders van het park aan herbebossing. In 2005 en 2006 wordt 10.000 ha bos hersteld. Daarbij werkt de Stichting Face nauw samen met de Uganda Wildlife Authority (UWA). Het onderhoud wordt uitgevoerd door lokaal management en bewoners van omliggende dorpen.

Met dit project omarmt E.ON Benelux een oplossing die goed is voor flora en fauna, dat de lokale bevolking en economie duurzaam steunt en dat een bijdrage levert aan het reduceren van CO2 emissie. De steun bestaat uit een financiële bijdrage van . 125.000, support vanuit Face op het gebied van management, ondersteuning door middel van te ontwikkelen kleinschalige projecten en aandacht vragen voor de ontbossingproblematiek in Afrika. E.ON Benelux zal de CO2 opbrengsten doorgeven aan haar klanten. Bovendien kunnen de medewerkers de komende maanden op afstand actief aan het project bijdragen. Hiervoor zullen concrete voorstellen worden uitgewerkt.

De Stichting Face heeft als doelstelling om door bebossing en behoud van bos een bijdrage te leveren aan de vermindering van het broeikaseffect. Face is in 1990 opgericht door de voormalige Samenwerkende elektriciteitsproductiebedrijven (N.V. Sep) en sinds 2000 een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Face werkt samen met partners die daadwerkelijk in bos geïnteresseerd zijn en in staat zijn dit bos duurzaam te beheren. De bossen voldoen aan het FSC keurmerk voor goed bosbeheer en behoud van oorspronkelijk bos. Stichting Face laat de bossen certificeren op de hoeveelheden vastgelegde CO2 volgens richtlijnen in het Kyoto protocol. De controle wordt uitgevoerd door het onafhankelijke Societé Général de Surveillance.


Noot voor de redactie,