Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 17 februari 2006, 43

Verzoek van Eindhoven en randgemeenten om huurplannen aan te passen

Regionale woningbouwafspraken mogelijk onder druk

Eindhoven en omliggende gemeenten vrezen dat de afspraken die zij hebben gemaakt over de (sociale) woningbouw in hun regio onder druk komen te staan door het nieuwe huurbeleid dat Minister Dekker voorstelt aan de Tweede Kamer. Het is met name de combinatie van de Heffingswet en de plannen om in het nieuwe huurbeleid - ook voor nieuwbouw - een âhuurliberalisatieâ door te voeren die de gemeenten zorgen baart.

De gemeenten hebben gisteren een gemeenschappelijke brief gestuurd aan de Tweede Kamercommissie VROM. Hierin vragen zij om de huurliberalisatie in ieder geval niet voor nieuwbouw te laten gelden. De kamercommissie bespreekt de huurbeleidsplannen aanstaande woensdag. Ook minister Remkes heeft een brief ontvangen. Hij vroeg de partijen drie jaar geleden te komen tot afspraken op onder meer het gebied van woningbouw, als alternatief voor herindeling. Hetzelfde kabinet dat om deze dwingende afspraken verzocht, zet deze nu onder druk met dit nieuwe huurbeleid.

WOZ-waarde

Door de voorgestelde huurliberalisatie worden huren niet meer alleen bepaald aan de hand van het bekende puntensysteem, maar gekoppeld aan de WOZ-waarde van een woning. Het voorstel van de minister is om de liberalisatie te laten gelden voor woningen met een WOZ-waarde die hoger ligt dan 175.000 euro. Onder die waarden blijven de huren gereguleerd (sociale woningbouw).

In de praktijk blijkt het zeer moeilijk om nog nieuwbouwwoningen te realiseren onder dit bedrag. De gemeenten stellen dan ook dat de consequentie van dit beleid is dat elke nieuwbouwwijk in een randgemeente direct wordt geliberaliseerd, ondanks de afspraken die Eindhoven en de randgemeenten hierover hebben gemaakt (zogenaamde BOR-afspraken).

Meer informatie?

Bij dit persbericht treft u kopieën aan van de brieven die de gemeenten hebben verstuurd aan de leden van de Vaste Kamercommissie VROM, minister Remkes en Gedeputeerde Staten (deze laatste hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de uitvoerbaarheid van de zogenaamde BOR-afspraken)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perswoordvoerders van de gemeente Eindhoven: 040-238 2193.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven