Dienstenbond CNV

Laurus: Status Sociaal Plan
17-02-2006

Op 16 februari jl. heeft het eerste verkennende gesprek plaatsgevonden aangaande een nieuw Sociaal Plan. Als CNV Dienstenbond hebben we gezamenlijk met de andere bonden een messcherp en klip en klaar voorstel ingediend. Dat de onderhandelingsdelegatie van Laurus geen mandaat had om op onze eisen in te gaan was, gezien de voorstellen, begrijpelijk. De hoofddirectie van Laurus is nu aanzet.

Het zal u niet verbazen dat de vergoeding voor degene die boventallig wordt, en waarvoor geen andere werkplek binnen Laurus te vinden is, door ons aanzienlijk verhoogd is. Dit gezien de sobere vooruitzichten van een aantal groepen op de arbeidsmarkt en in de wetenschap dat de werkloosheidsuitkering door onze wetgever wordt versoberd. Het gaat plat gezegd om de knikkers, maar het zijn wel centen die een dergelijke werknemer hard nodig heeft.

Daarnaast hebben we als eis gesteld dat er geen verkoop plaats kan vinden zonder toepassing van dit sociaal plan door een overnemende partij. Alleen als het eigen sociaal plan bij de overnemende partij beter is mag wat ons betreft hiervan afgeweken worden.

Dat dit een hoogst ongebruikelijke eis is begrijpen we. Het mag niet zo zijn, dat een kopende partij wellicht alle medewerkers mee over moet nemen op basis van wet, en na binnenkomst een deel van deze medewerkers binnen een jaar naar huis stuurt zonder enige vorm van compensatie dan wel een veel minder sociaal plan. Voor een koper met goede intenties is deze voorwaarde voor verkoop geen belemmering. Immers, zij willen alle medewerkers behouden en hoeven dus geen kosten te maken voor een mogelijke sanering. Voor Laurus is dit uiterst lastig omdat ook ABN AMRO als verkopend makelaar deze eis wellicht als verkoopbelemmerend beschouwt.

We hebben met Laurus afgesproken dat de bepaling van ontslagvolgorde op basis van LIFO geschiedt. Zoals in een eerdere info geschreven geldt vanaf 1 maart 2006 een nieuwe regeling voor de bepaling van de ontslagvolgorde. De huidige ontslagvolgorde op basis van LIFO wordt wettelijk veranderd in die van afspiegeling. Echter op grond van overgangsrecht mogen ontslagaanvragen afgehandeld worden op grond van de oude ontslagvolgorde die gold voor 1 maart 2006. Voorwaarde is dat werkgever en bonden hierover overeenstemming bereiken voor 1 maart 2006.

Naar aanleiding van de uitkomst van een geschil met leden van de CNV Dienstenbond zal Laurus bij de bepaling van de ontslagvolgorde op basis van LIFO de uitzendtijd meetellen voor zover doorgebracht bij de werkgever direct voorafgaand aan het dienstverband. Onderbrekingen van het uitzendcontract van 3 weken of korter worden meegerekend.

Daarnaast is de eis gesteld dat structureel werk niet vervangen kan worden door structureel uitzendwerk. We begrijpen dat er altijd een schil van uitzendkrachten nodig zal zijn. Echter, er zullen in het nieuwe sociaal plan duidelijke afspraken gemaakt moeten worden om tegemoet te komen aan de grote onvrede van vaste medewerkers die wellicht boventallig worden verklaard terwijl zij vervangen worden door ingehuurde flexkrachten.

Als CNV Dienstenbond hebben we aangestuurd op keiharde afspraken over welke functies uitwisselbaar zijn en laten vastleggen binnen welke periode een functie geschikt te maken is. Daarnaast is door bonden aangegeven dat wij ons kunnen voorstellen dat de beoordeling van wederzijdse uitwisselbare functies per vestiging (en niet per afdeling) en binnen de vestiging per formule geschiedt.

Daarnaast hebben we aangegeven dat de huidige ervaringen met de outplacementbureaus ons zorgen baart. We sterk hechten zijn aan werk naar werk en in die zin geen hoogte willen laten opnemen van het bedrag dat daarvoor maximaal beschikbaar moet zijn. Ook het CWI kan wellicht voor budget zorgen omdat er wellicht mogelijkheden zijn om gebruik te maken van IRO-gelden. Dat is een subsidiepot die het CWI mag gebruiken om mensen weer aan de slag te helpen. Tot voor kort moest je 6 maanden of langer werkloos zijn om hiervoor in aanmerking te komen maar die wetgeving is iets verruimd. Niet onbelangrijk is dat we als CNV Dienstenbond hebben aangegeven dat de huidige plaatsmaker regeling een lachertje is. Wij geloven er sterk in om deze regeling behoorlijk te verbeteren waardoor er meer natuurlijk verloop kan ontstaan. Deze plek kan dan door de boventallige medewerker worden ingevuld. Ons voorstel is om de vergoeding die een boventallige medewerker meekrijgt te geven aan degene die plaats voor hem of haar maakt. Uiteraard mag de boventallige beslissen of hij wel dan niet kiest voor de ontslagvergoeding dan wel graag gebruik maakt van het aanbod van degene die opstapt.

Tenslotte
De onderhandelingsdelegatie van Laurus gaat nu met de hoofddirectie praten. Een broedende kip zullen we maar niet storen, maar wel is het zeker dat we begin maart weer om tafel zitten en we verwachten dan boter bij de vis. De toon is in ieder geval gezet. Wij vertrouwen erop dat u ons tijdens deze pittige onderhandelingen massaal gaat steunen. Blijf reageren en neem contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512 583 440 of g.seffinga@cnvdibo.nl