NEN


Norm voor de brandstofcel-CV-ketel gepubliceerd

De ontwikkeling van verwarmingstoestellen op basis van de brandstofceltechniek maakt snel vorderingen. Ter introductie en ondersteuning van deze innovatieve techniek is de Europese norm NEN-EN 50465 voor brandstofcel-CV-ketels (BCV) ontwikkeld. NEN, het centrum van normalisatie, heeft de norm in ontwerp gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 13 maart 2006 hun commentaar indienen.

Na succesvolle afronding van een grootschalig proefproject in diverse Europese landen, komt de brandstofcel als decentrale energievoorziening voor huishoudens steeds dichter bij huis. De verwachting is dat in 2006 of 2007 de eerste brandstofcel-CV-ketels in productie gaan en bij de consument worden geplaatst.

Dit normontwerp vormt dan ook een onmisbare bron van informatie voor o.a. producent, handelaar, installateur en overheid. Het normontwerp betreft BCV-ketels met een maximale gasinput van 80kW en een maximale elektriciteitsopbrengst van 11 kW. In de norm zijn functionele eisen ten aanzien van onder meer constructie, veiligheid, beproevingen, classificaties en CE markering opgenomen. Toestellen die voldoen aan deze norm, worden tevens verondersteld te voldoen aan de essentiële eisen in de Europese richtlijn Gastoestellen.

In de jaren negentig werd gestart met de ontwikkeling van een verwarmingstoestel op basis van brandstofceltechniek. Dit toestel produceert behalve warmte ook electriciteit en verbindt beide processen met elkaar. Beide energievormen worden uit bijvoorbeeld aardgas direct bij de energiegebruiker opgewekt. In de huidige praktijk is dit de meest werkbare vorm, maar voor de toekomst wordt gedacht aan waterstof als opslag en energiedrager voor de BCV.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm en over het normalisatieproces binnen het NEN platform ' Waterstof en Brandstofceltechnologie': ir. Harold Pauwels, NEN-Energiewinning, tel. (015) 2 690 326, e-mail: energy@nen.nl.
[s?DetailPagina.Persbericht.Norm_voor_de_brandstofcel-CV-ketel_gepubli ceerd.217552]

____________________

____________________ ____________________