NEN


NEN 3650 voor buisleidingsystemen weer helemaal up-to-date

Vanaf nu beschikt de buisleidingensector weer over een up-to-date normenserie voor buisleidingsystemen. Hiertoe is een reeks wijzigingsbladen en correctiebladen verschenen. NEN, het centrum van normalisatie, heeft deze in ontwerp gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen tot 1 mei 2006 hun commentaar op de ontwerpen indienen.

Het betreft wijzigingsbladen voor de Nederlandse normen voor buisleidingsystemen NEN 3650 (delen 1 en 2) en NEN 3651. Voor de materiaaldelen NEN 3650 deel 3, 4 en 5 en voor NPR 3659 zijn correctiebladen uitgebracht. Daarin zijn correcties op de publicaties van 2003 opgenomen. Via de NEN-special http://nen3650.nen.nl kunnen belanghebbenden de ontwerpen inzien en het commentaarformulier downloaden.

De NEN 3650-serie beschrijft de eisen voor buisleidingsystemen, waarbij het falen van de leidingen ernstige gevolgen kan hebben. De norm geldt bijvoorbeeld voor leidingen voor transport van gevaarlijke en brandbare stoffen. De norm geldt ook voor de distributie van ogenschijnlijk onschuldige stoffen zoals (drink)water en water voor stadsverwarming. Het ongecontroleerd vrijkomen van deze stoffen kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld in kruisingen met belangrijke waterstaatswerken zoals dijken. De
NEN 3650-serie bevat bepalingen voor de hele levenscyclus van een buisleidingsystemen, van aanleg tot en met afsluiting. De normenreeks is afgestemd op Europese regelgeving en daaraan gekoppelde normen.

De vele vragen vanuit de markt (in het kader van Europese aanbestedingen en internationale projecten) hebben ertoe geleid dat NEN een officiële Engelse vertaling zal uitbrengen van de delen 1 en 2 van NEN 3650. Deze zal naar verwachting in mei 2006 gereed zijn.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm en over het normalisatieproces: ir. Harold Pauwels, NEN-Energiewinning, tel. (015) 2 690 326, e-mail: nen3650@nen.nl.