Vereniging Nederlandse Gemeenten

ipo en vng: 1,8 miljard euro van eu-besparing hoort naar regio

De besparing door de lagere bijdrage van Nederland aan de EU moet voor een deel direct naar de regionale structuurversterking, hebben IPO en VNG het kabinet voorgehouden in een gezamenlijke brief. De kabinetsinspanningen om de nettobetalerpositie van Nederland te verbeteren, hebben geresulteerd in een lagere EU-begroting en in een afdracht van één miljard euro minder per jaar vanaf 2007 aan de EU. Dat betekent wel dat de EU minder geld geeft aan nationale structuurfondsen en aan het plattelandsontwikkelingsprogramma (fonds POP-2). In het geval van Nederland is dat voor de structuurversterking nagenoeg een halvering: van 3,2 miljard euro in de huidige periode (2000-2006) naar 1,7 miljard van 2007 tot en met 2013. Voor plattelandsontwikkeling is er 300 miljoen minder beschikbaar.

Het streven van de regering om het rondpompen van geld (van Den Haag naar Brussel, van Brussel weer naar Nederland) tegen te gaan is daarmee dus geslaagd. Wel vloeit uit dit succes logischerwijze voort dat het kabinet de 1,8 miljard euro die het minder krijgt voor Nederlands regionaal structuurbeleid en POP-2 reserveert op de besparing. Als het kabinet dit tekort niet uit een deel van de besparing compenseert, heeft dat negatieve gevolgen voor de economische structuurversterking die doorwerken in de nationale sociaal-economische ontwikkeling en voor de Nederlandse bijdrage aan de ambities van de Europese Unie zoals die zijn verwoord in de Lissabon-agenda.

Zo wordt het moeilijk om de steun te continueren aan technologisch innovatieve projecten in het MKB, zoals voor de uiterst moderne oven in Lelystad waar de Nederlandse boten die deelnemen aan de Volvo Ocean Race, zijn gebakken en gebouwd.

IPO en VNG hebben hun standpunt in een uitgebreide brief aan minister-president Balkenende en minister Zalm van Financiën verwoord.

Brief IPO en VNG