Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Over goede en effectieve opvoedingsondersteuning Vooraankondiging eerste Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning

Utrecht, 17 februari 2006 Op vrijdag 16 juni aanstaande vindt in de Reehorst te Ede het eerste Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning Ouders helpen opvoeden plaats met als thema kwaliteit en effectiviteit. Het congres is gericht op opvoedingsondersteuning en de preventie van pedagogische (en psychosociale problemen) op gemeentelijk niveau. Doel van het congres is professionals en beleidsmakers te informeren over kwalitatief goede en effectieve opvoedingsondersteuning en hen te inspireren hier werk van te maken. Het congres is een initiatief van NIZW Jeugd in samenwerking met de Nederlandse Gezinsraad, GGD Nederland, NIGZ, Z-org, RIVM Centrum Jeugdgezondheid, de Vrije Universiteit Amsterdam, het Landelijk Overleg Opvoedingsondersteuning en Pedagogische Preventie en het Trimbos-instituut. Het congres komt tot stand met steun van het Fonds Openbare Gezondheidszorg en Zon Mw.
Vanaf 1 januari dit jaar stelt het ministerie van VWS Nederlandse gemeenten in het totaal 10 miljoen extra ter beschikking voor opvoedingsondersteuning. Dat moeten zij besteden aan de ondersteuning van ouders om te voorkomen dat kinderen in de problemen raken. Ook in de media krijgt het opvoeden steeds meer aandacht. Op het Nationaal Congres Opvoedingsondersteuning dat eens in de twee jaar gehouden wordt, kunnen beroepskrachten en beleidsmakers informatie en inspiratie opdoen om opvoedingsondersteuning in de praktijk vorm te geven. Ook worden de deelnemers aan het congres in de gelegenheid gesteld elkaar te inspireren en kennis en methodieken uit te wisselen. Na de opening volgen informatieve plenaire lezingen van (inter-) nationale experts als Sanders, Hermanns en Olds, waarin beleid, praktijk en onderzoek op het terrein van opvoedingsondersteuning aan bod komen. Hierna kan de congresganger een keur aan workshops volgen over effectieve interventies, kwaliteit van opvoedingsondersteuning, het realiseren van een betere opvoeding, beleidsmatige en organisatorische aspecten van opvoedingsondersteuning. Een grote informatiemarkt met stands en posterpresentaties laat zien wat er aan opvoedingsondersteuning mogelijk is.
Doelgroepen
Het congres is bestemd voor drie doelgroepen:


1. Uitvoerende beroepskrachten die ouders ondersteunen bij of voorlichten over opvoeding, zoals werkers in de jeugdgezondheidszorg, preventieve zorg voor kind en gezin, kinderopvang, welzijnswerk, preventie-afdelingen (van AMKs, Bureaus Jeugdzorg, RIAGGs), maatschappelijk werk, thuiszorg, onderwijs, sociaal cultureel werk, opvoedsteunpunten, particuliere adviesbureaus, jeugdzorg, pedagogen- of psychologenpraktijken.
2. Beleidsmakers van gemeenten, regio´s, provincies, minsteries, uitvoerende instellingen en landelijke instituten.
3. Professionals die de hiervoor genoemde uitvoerende beroepskrachten en beleidsmakers ondersteunen, opleiden en adviseren.

Aanmelding
Deelname aan dit congres kost 125,-. Meer informatie over dit congres en de aanmeldingsmogelijkheden zijn te vinden op www.nizw.nl/oudershelpenopvoeden.