Openbaar Ministerie

Aanhouding na DNA-match

Rotterdam, 17 februari 2006

Op last van de officier van justitie hebben rechercheurs van de politie Rotterdam-Rijnmond in een penitentiaire inrichting een 29-jarige man aangehouden die wordt verdacht van een verkrachting in 1998. De man werd aangemerkt als verdachte omdat bij hem afgenomen DNA-materiaal in de databank bij het Nederlands Forensisch Instituut een hit opleverde met sporenmateriaal dat in 1998 was verzameld. Het DNA-materiaal werd nu afgenomen op grond van de in 2005 ingevoerde Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden.

De dinsdag aangehouden verdachte is een 29-jarige Rotterdammer. Hij is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

De verkrachting vond plaats in de vroege ochtend van nieuwjaarsdag in 1998 in een steegje bij de Gaffelstraat. Het slachtoffer was een destijds 28-jarige toeriste die haar metgezellen midden in de nacht was kwijtgeraakt. Een man bood zijn hulp aan bij het zoeken maar misbruikte de vrouw op grove wijze. Het onderzoek leidde in 1998 onder andere via Opsporing Verzocht naar een verdachte, maar deze werd na anderhalve maand voorlopige hechtenis weer vrijgelaten omdat zijn genetisch materiaal niet overeenkwam met de bij het misdrijf gevonden sporen.

De afname van DNA-materiaal bij veroordeelden in het arrondissement Rotterdam verloopt voorspoedig. Het OM is verantwoordelijk voor de afname bij veroordeelden die inmiddels op vrije voeten zijn. Iedere twee weken worden enige tientallen mensen opgeroepen. Het NFI coördineert de afname bij gedetineerden.
In het Rotterdamse arrondissement zijn inmiddels vijftien veroordeelden verdachte geworden in oudere zaken.