Gemeente Almere

Verwerking afval dicht bij de bron

Almere neemt initiatief voor onderzoek naar alternatieve verwerkingsmethoden voor groeiende hoeveelheid afval

In samenwerking met afvalnutsbedrijf HVC, Orgaworld en Recyclingmaatschappij Vijfhoek Flevoland, onderzoekt gemeente Almere nieuwe en alternatieve mogelijkheden om haar groeiende hoeveelheid afval in de toekomst te verwerken in of nabij haar eigen gemeente. Eén van de nieuwe technieken die hierbij worden bestudeerd is het biologisch drogen en scheiden van huishoudelijk afval. Een andere techniek is die van het thermisch behandelen van de producten ervan.

Alle betrokkenen tekenen hiervoor op vrijdag 17 februari een intentieverklaring om de haalbaarheid en toepasbaarheid van de nieuwe (en alternatieve) technieken te onderzoeken. Het doel van de samenwerking is te komen tot een sluitende keten van afvalverwerking in Almere (nabij de bron). Het streven is het onderzoek voor 1 augustus dit jaar af te ronden.

Wethouder Heleen Visser wil duurzaam antwoord voor toename afval Almere

Door de groei van de gemeente neemt de hoeveelheid afval in de toekomst fors toe. Deze ontwikkeling vraagt om een adequaat en duurzaam antwoord, zo beklemtoont milieuwethouder Heleen Visser-van der Weele. Het is de bedoeling om ook in de toekomst te kunnen beschikken over een duurzame verwerkingsinstallatie met voldoende capaciteit. De nieuw te kiezen verwerkingstechniek moet de milieu- en lastendruk nog verder verminderen. Wanneer we daarnaast ook kiezen voor verwerking dicht bij de bron, kan ook de overslag en het transport van afval afnemen. Daarnaast kan de geproduceerde CO2-gas direct worden gebruikt in de glastuinbouw in de omgeving van Almere (rozenkwekers). En natuurlijk zal het afval zoals gebruikelijk - nuttig worden hergebruikt door er elektriciteit mee op te wekken. De vaste resterende componenten als glas, metaal en puin worden eveneens nuttig hergebruikt.

Alle partijen zijn van mening dat de te kiezen techniek moet bijdragen aan de duurzaamheid van het leefmilieu. Evenals HVC zijn Orgaworld en Vijfhoek Flevoland werkzaam in de afvalbranche. HVC is een afvalverwerkingsbedrijf in handen van de overheid dat zich richt op een milieuverantwoorde en efficiënte verwerking van afval, afkomstig van aandeelhouders en derden. HVC is verantwoordelijk voor het creëren van voldoende verwerkingscapaciteit voor het door haar aandeelhouders in de toekomst aan te bieden huishoudelijk afval. Orgaworld is een innovatief bedrijf dat actief is in organische reststoffenrecycling; Recyclingmaatschappij Vijfhoek Flevoland BV richt zich op scheiding en hergebruik van bouw- en bedrijfsafval.

Biologisch drogen en reinigen, thermisch recyclen

Het principe van het biologisch drogen en reinigen - een van de technieken die onderzocht gaat worden - van huishoudelijk restafval is eenvoudig: het vocht (huishoudelijk afval bestaat voor circa veertig procent uit vocht) in het afval wordt verdampt, waardoor reststoffen gemakkelijk kunnen worden gescheiden. Het gedroogde restant kan in de eerste plaats worden gebruikt als brandstof voor de opwekking van elektriciteit. Het rendement is hoger omdat het afval droog is.

Daarnaast kan het gedroogde restant worden gebruikt voor een Thermische Recycling Installatie. Deze produceert in een gesloten systeem warmte, elektriciteit en CO2-gas. De warmte kan onder meer worden gebruikt voor het biologische droogproces en het CO2-gas wordt ingezet in de glastuinbouw als groeigrondstof voor bijvoorbeeld rozen (die het weer omzetten in zuurstof).