Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
17 februari 2006

Ministerraad stemt in met nieuwe Drinkwaterwet

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met een nieuwe Drinkwaterwet. De wet komt in de plaats van de huidige Waterleidingwet. De Drinkwaterwet omvat regels en kaders voor een duurzame veiligstelling van de drinkwatervoorziening. Daarbij staan een hoge kwaliteit van het drinkwater en de leveringszekerheid (ook in crisisomstandigheden) voorop.

De voorgestelde wet sluit op diverse punten aan op de bestaande Waterleidingwet. Nieuw is de verplichting voor drinkwaterbedrijven om een leveringsplan op te stellen. In dit plan is ook vastgelegd op welke manier in crisisomstandigheden in de behoefte aan drinkwater wordt voorzien. Het wetsvoorstel legt ook de taken van drinkwaterbedrijven vast. Het overheidseigendom van drinkwaterbedrijven, zoals in 2004 vastgelegd in de Waterleidingwet, blijft bestaan. Daarnaast voorziet het wetsvoorstel in een onderlinge prestatievergelijking tussen drinkwaterbedrijven. Deze vergelijking heeft betrekking op vier aspecten: de kwaliteit van het geleverde drinkwater, milieueffecten (inclusief natuur), klanttevredenheid en kostenefficiƫntie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Bedoeling is dat de wet voorjaar 2007 in werking treedt.

RVD, 17.02.2006