Vlaamse overheid

Vlaamse Regering keurt Winwinlening definitief goed

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN keurde de Vlaamse Regering vandaag de Winwinlening definitief goed. Het ontwerpdecreet wordt nu overgemaakt aan het Vlaams Parlement, waar het nog dit voorjaar kan worden goedgekeurd.

Wie als vriend, kennis of familielid 50.000 euro leent aan een startend Vlaams bedrijf, krijgt binnenkort een belastingkorting van 2,5 procent tot maximum 1.250 euro per jaar. Met deze Winwinlening moeten jonge ondernemers die een bedrijf willen oprichten, makkelijker aan startkapitaal komen.

De helft van de jongeren wil wel een eigen bedrijf oprichten, zo blijkt uit onderzoek, maar uiteindelijk zet maar drie procent de stap. Dat komt omdat kandidaat- ondernemers vaak kampen met een gebrek aan startkapitaal. Nochtans zegt 63 procent van de ondernemers te kunnen starten met minder dan 60.000 euro.

De Winwinlening is een achtergestelde lening van maximaal 50.000 euro. Ze moet acht jaar lopen en de som moet in één keer worden terugbetaald. Als het bedrijf de achtergestelde lening uiteindelijk niet kan aflossen, krijgt de investeerder 30 procent van de lening terug via een eenmalige belastingsaftrek.

Totnogtoe werd voor deze lening de werknaam Vriendenlening gehanteerd. Het goedgekeurde ontwerp- decreet herdoopt ze tot Winwinlening. Iedereen wint immers bij het afsluiten van een dergelijke lening: startende ondernemers kunnen voordelig lenen en de kredietgever krijgt een belastingvoordeel.

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 11
Frank Beckx, persattaché
tel. 0476 80 94 74
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be