Openbaar Ministerie

Benoeming nieuwe procureur-generaal

Den Haag, 17 februari 2006

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met de voordracht van mr. H.W. Samson-Geerlings voor benoeming tot lid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) per 1 maart 2006. Mr. Samson-Geerlings is thans Hoofdofficier van Justitie bij het arrondissementsparket Utrecht.

Mr. Samson-Geerlings (53) volgde een opleiding Nederlands Recht, richting staats- en administratief recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

In 1984 is mevrouw Samson-Geerlings haar loopbaan bij het Openbaar Ministerie begonnen als Substituut Officier van Justitie te Rotterdam.

Van 1985 tot eind 1991 werkte ze als Officier van Justitie en Officier van Justitie eerste klasse in het arrondissement Rotterdam. Van oktober 1991 tot augustus 1995 was mevrouw Samson-Geerlings Advocaat-generaal te Arnhem.

Van september 1995 tot juli 2003 werkte ze bij het Arrondissementsparket Dordrecht, eerst als plaatsvervangend Hoofdofficier (september 1995-augustus 1998) en daarna als Hoofdofficier (september 1998-juli 2003).

Van juli 2003 tot heden was mevrouw Samson-Geerlings Hoofdofficier van Justitie te Utrecht.

Naast deze functie is ze tevens Voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Opsporingsberichtgeving (LSO), Voorzitter Klachtencommissie Seksuele intimidatie (van het Ministerie van Justitie), Lid van de stuurgroep Samenwerken aan veiligheid van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, lid van de Adviesraad voor het Landelijk Coordinatiecentrum Megazaken en lid van het OM-Politieberaad.

Met de komst van mr. Samson-Geerlings zal het College van 1 maart tot
1 juni 2006 bestaan uit vijf personen te weten mr. H.N. Brouwer (voorzitter), mr. H.J. Bolhaar, mr. D.W. Steenhuis, mr. H.AE. Uniken Venema en mr. H.W. Samson-Geerlings.

Per 1 juni zal mr. D.W. Steenhuis vanwege zijn pensionering het College verlaten en zal het College weer uit vier personen bestaan.