Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Overwinning voor tropisch regenwoud én consument Reclame Code Commissie: 'Valse claims op tuinmeubels misleiding'

Amsterdam, 17 februari 2006 --- Leveranciers van tuinmeubelen misleiden consumenten over het gebruik van duurzaam hout in hun producten. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie naar aanleiding van zeven klachten die Milieudefensie tegen deze bedrijven had ingediend. De commissie beveelt de levernaciers daarom aan om te stoppen met valse beweringen in folders, reclamekrantjes en op labels.

Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie: 'Dit is een belangrijke overwinning in onze strijd om de bossen te redden en illegaal en destructief gekapt hout van de Nederlandse markt te weren. Het FSC-keurmerk voor duurzaam hout wordt door de uitspraak beschermd van valse concurrentie. Daardoor kunnen consumenten ook echt kiezen voor duurzame houtproducten.'

Uit onderzoek van Milieudefensie naar het tuinmeubelassortiment van 2005 bleek dat bijna 80 procent van alle producten bij de bekende tuincentra en winkelketens, niet van duurzaam hout gemaakt was. Bij zo'n 200 verschillende producten is geconstateerd dat consumenten vals werden voorgelicht. Milieudefensie heeft afgelopen december klachten ingediend tegen tien verschillende leveranciers van de tuincentra. Naar aanleiding van deze klachten hebben 3 bedrijven hun reclamemateriaal aangepast en toegezegd zoveel mogelijk FSC-hout te gebruiken. Milieudefensie trok daarop deze klachten in. In de overige zeven gevallen is Milieudefensie nu in het gelijk gesteld.

Van Schaik: 'Het is nu aan de tuincentra om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de producten die zij inkopen en te zorgen dat zij en hun klanten niet om de tuin worden geleid door onbetrouwbare leveranciers.'

In het rapport 'Zit het wel goed' (oktober 2005) zijn de resultaten van 10 winkelketens en 51 vestigingen terug te vinden. Onder andere Intratuin en Groenrijk hebben naar aanleiding van de aangetroffen valse claims beterschap beloofd. Dit voorjaar zal Milieudefensie weer op alle locaties onderzoek doen.

Het overgrote deel van het hout dat door tuinmeubelproducenten gebruikt wordt is afkomstig uit Indonesië waar op grote schaal destructief en illegaal gekapt wordt.


---