Siemens

Persbericht

0602.752

Den Haag, vrijdag 17 februari 2006

Siemens brengt voordelig en innovatief RFID-systeem op de markt voor de productietechniek

Siemens heeft voor de productietechniek een geheel nieuw RFID-systeem (Radio Frequency Indentification) op de markt gebracht onder de naam Simatic RF 300. Het systeem is ontwikkeld voor montagelijnen in de productie-automatisering. Simatic RF 300 is een uiterst voordelige en innovatieve oplossing voor besturing van materiaal- en productenstromen bij montagelijnen. Technisch gezien is Simatic RF 300 een geavanceerde aanvulling op de beproefde Moby-systemen. Na succesvolle ervaringen in diverse pilotprojecten is de eerste serie RF 300-apparatuur op de markt gebracht. In de loop van de komende maanden vinden aanvullingen plaats. Hierbij wordt de performance van het systeem stapsgewijs uitgebreid en op een hoger niveau gebracht.

Simatic RF 300 voldoet aan de hoge eisen die in de huidige geautomatiseerde industriële productie worden gesteld aan contactloze systemen voor identificatie van producten op lopende banden. Dit geldt met name voor de ongevoeligheid tegen vervuiling en het bestand zijn tegen hoge, lokale omgevingstemperaturen. Verder zijn bij dit systeem geheel nieuwe ontwikkelingen toegepast voor de radiografische informatie-overdracht en de uitvoering van de tags. Simatic RF 300 is als intelligent sensorsysteem geheel te integreren in een Simatic-omgeving. Hierbij is directe gegevensuitwisseling mogelijk met Totally Integrated Automation als bovenliggend platform voor industriële automatisering. Bovendien is het RF 300-systeem aan te sluiten op plcs van andere fabrikaten. Simatic RF 300 wordt inmiddels met succes gebruikt bij onder meer de fabricage van motoren in automobielfabrieken en bij de productie van kleine elektromotoren en elektrische schakelapparatuur.

Voor de informatie-overdracht tussen de readers als schrijf-/leesapparatuur en de tags of transponders als mobiele geheugenelementen wordt gebruikt gemaakt van de 13,56 MHz ISM-radiofrequentie. Deze nieuwe frequentieband is over de gehele wereld toegelaten voor dit soort applicaties. De informatie-overdracht gebeurt inductief. Hierdoor wordt met data-overdracht voor het inlezen/uitlezen van gegevens in de tag met de data ook de voeding meegestuurd. In de huidige ontwikkelingsstand is de informatie-overdracht met tags mogelijk tot circa 30 mm.

Voor Simatic RF 300 is als eerste reader leverbaar het type RF 310R met ingebouwde antenne. Deze kan worden aangesloten op de bestaande Simatic koppelingsmodule ASM 475, die men kan insteken in een midrange Simatic plc S7-300. Verder is de reader aan te sluiten op de bestaande koppelingsmodules ASM 452, 456 en 473. Daarnaast kan men de reader via de seriële interface aansluiten op de Simatic industrieel uitgevoerde pcs van Siemens en op pcs en plcs van andere fabrikaten. De data-overdracht tussen reader en tags met 3000 byte/s is bijzonder snel. Tags met een geheugencapaciteit van 8 kbyte zijn in circa 2 s uit te lezen of opnieuw te beschrijven.

De tags voor het RF 300-systeem hebben de beschermingsklasse IP 67 respectievelijk IP 68. De tags functioneren als FRAMs zonder batterij en hebben geen onderhoud nodig. Men kan de tags vrijwel onbeperkt opnieuw beschrijven en uitlezen. Leverbaar zijn inmiddels tags met een geheugencapaciteit van 8 en van 32 kbyte. Bij alle tags is een deel van het geheugen gereserveerd voor een unique identifier, een onverwisselbaar serienummer. Hiervoor is een geheugenruimte beschikbaar van in totaal 20 byte als one time programmable function. Op deze manier kan een gebruiker onafhankelijk van het serienummer aanvullende informatie verkrijgen van een productdrager en deze data opslaan.

Bij het systeem is veel aandacht besteed aan diagnosefuncties, zoals controle op onderbreking en kortsluiting van de kabel tussen de reader en het systeem voor verdere verwerking van de data. Ook uitval van de sensor wordt gedetecteerd. Het systeem is eenvoudig in bedrijf te stellen. Bij het uitvoeren van service kan de sensor tijdens het lopende bedrijf worden vervangen. Bij dit RFID-systeem wordt dezelfde stekeruitvoering toegepast in M12-uitvoering volgens de gebruikelijke industriële standaard als bij de Simatic contactloze benaderingsschakelaars en de systemen voor Simatic Machine Vision van Siemens. Van de Simatic optische en sonore benaderingsschakelaars is ook de beproefde IQ-Sense-koppeling voor seriële data-overdracht overgenomen.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Raymond van den Berg
Tel: (070) 333 8014
E-mail: raymond-vanden.berg@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
http://www.siemens.com/index.jsp?sdc_p=cfi1075924lmno1322955ps5uz3&sdc _bcpath=1327899.s_5%2C%3A1176453.s_5%2C&sdc_sid=3934140748&