Ingezonden persbericht


Persbericht
17 februari 2006

Groninger Vaandels
Vanaf heden - 4 mei 2006

Vanaf heden tot en met 4 mei zijn er Groninger Vaandels te zien in de zaal Ovaal West van het Groninger Museum. De vaandels zijn van verschillende maatschappelijke organisaties uit de periode 1870 - 1950.

Vaandels vormen een treffende illustratie van de verzuiling die de Nederlandse maatschappij lang kenmerkte. In de tweede helft van de 19e eeuw komt een beweging tot stand waarin maatschappelijke organisaties een doelgroep vertegenwoordigen met daarbij een levensbeschouwing. Er ontstaan met hetzelfde doel naast algemene verenigingen ondermeer christelijke, rooms-katholieke, joodse en socialistisch-humanistische verenigingen. Al deze organisaties voeren hun eigen vaandels vol symboliek zoals het Groninger Stadswapen, waarbij de dubbele adelaar en het wit-groen-wit hartschild veelal als algemeen symbool gebruikt wordt op vaandels van Groninger verenigingen.

Doordat materiaal, vorm, en karakter van de aangebrachte versieringen vaak hetzelfde zijn, lijken de vaandels op het eerste gezicht allemaal op elkaar. Dit wordt versterkt doordat op de vaandels van Groninger Verenigingen uit de stad, ongeacht doelgroep, vaak het stadswapen staat afgebeeld. Bij nadere beschouwing vallen verschillende namen en symbolen op die typisch zijn voor de eigen zuil of doelgroep. Zo overheerste de kleur blauw bij verenigingen, ongeacht de zuil, voor geheelonthouding in de tijd dat drankmisbruik een groot maatschappelijk probleem was.

Er is een duidelijk verschil in rijkdom te zien tussen armere en rijkere verenigingen. De vaandels van rijkere verenigingen zijn doorgaans van fluweel gemaakt met hierop geborduurde letters en symbolen. De vaandels van armere verenigingen zijn vaak direct op doek geschilderd zonder extra versieringen. De vaandels worden voornamelijk gebruikt voor optochten, demonstraties en feestelijke bijeenkomsten.

Zaalblad
Bij de tentoonstelling is een zaalblad met een omschrijving van de verschillende vaandels te downloaden via: www.groningermuseum.nl

Noot aan de redactie
Samenstelling tentoonstelling Groninger Museum: Egge Knol.