Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 17 februari 2006

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het holding-model als organisatorisch model voor de positionering van de Interne Auditfunctie binnen de Vlaamse administratie. Ze gelast alle betrokken actoren de werkafspraken en samenwerkingsmodaliteiten na te leven. Alle functioneel bevoegde ministers moeten opdracht geven aan de raden van bestuur van de publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen om, binnen de zes maanden, een beslissing te nemen over de oprichting van een eigen Intern Auditcomité.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de opstart van het beleidsdomein 'Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid', met uitzondering van het 'Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen'. Ze beslist meteen principieel tot operationalisering van het beleidsdomein. Het operationaliseringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Er wordt een oplossing uitgewerkt voor de problematiek van de huisvesting van de Studiedienst van de Vlaamse Regering.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het stuurplan Vlaams Betaalorgaan 2006-2008 en de kostenbegroting voor 2006 voor het geïntegreerd beheers- en controlesysteem (GBCS) en de Mid Term Review enerzijds en aan de kosten voor de aansluiting van het Vlaams betaalorgaan op de computerzaal van het Ellipse-gebouw. Ze keurt meteen een gedeeltelijke verdeling van het provisioneel krediet Lambermont goed. Ze gelast de bevoegde minister een meer gedetailleerde kostenberekening te maken voor de projecten CAFCA, ADVICE en EPR met het oog op de indiening ervan in het kader van de begrotingscontrole 2006.


* * *

Omdat de Europese middelen ontoereikend zijn kent de Vlaamse Regering 2,42 miljoen euro subsidies toe aan de weerhouden investeringsprojecten uit de vleeswarensector, tweede indieningsronde sector agrovoeding periode 2000- 2006.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met de Overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse Gewest en de Belgische Staat met betrekking tot de organisatie van de Generations and Gender Panel Study (GGPS). Deze studie is een onderdeel van het Generations and Gender Programme, een internationaal onderzoeksproject over partnervorming, gezinsplanning of geboorteregeling en solidariteit tussen de generaties. In Vlaanderen zullen 6000 enquêtes worden afgenomen die informatie opleveren voor verschillende beleidsdomeinen. De Vlaamse Regering stemt ook in met de de co-financiering door minister-president Leterme, minister Vandenbroucke, minister Vervotte, minster Van Brempt en minister Keulen.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering keurde op 3 juni 2005 principieel het voorontwerp van decreet goed over de vriendenlening. Het besluit werd voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State. Ook de adviezen van het Rekenhof en de federale minister van Financiën werden ingewonnen. Aan de hand van deze verschillende adviezen werd het decreet aangepast en werd het medio december vorig jaar opnieuw door de Vlaamse Regering principieel goedgekeurd en voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Dit decreet wil met deze financieringsvorm beginnende Vlaamse zelfstandigen helpen bij het vinden van voldoende en gepaste middelen voor het financieren van hun bedrijfsactiviteiten. Met de lening kunnen particuliere belastingsplichtigen die in Vlaanderen wonen geld uitlenen aan startende bedrijven. Ze krijgen hiervoor een vermindering van de personenbelasting van 2,5% per jaar op het gemiddeld uitgeleende bedrag gespreid over de termijn van de lening. Elke kredietverlener mag maximaal 50.000 euro uitlenen. De kredietnemers zijn KMO's waarvan de belangrijkste zetel in Vlaanderen is gevestigd en die nog niet langer dan drie jaar ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen. De lening heeft een vaste looptijd van acht jaar en mag enkel gebruikt worden voor ondernemingsdoeleinden. Ondertussen werd de naam 'vriendenlening' veranderd in Winwinlening omdat ze niet noodzakelijk tussen vrienden wordt gesloten en omdat het uitgewerkte mechanisme ervoor zorgt dat zowel de kredietgever als -nemer duidelijk winnen bij het sluiten van dergelijke lening. Na advies van de Raad van State wordt dus nu het ontwerpdecreet over de Winwinlening definitief goedgekeurd. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpdecreten die instemmen met de overeenkomsten tussen de BLEU en respectievelijk Congo en Uganda. Ze worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Om als school gefinancierd of gesubsidieerd te blijven, moet een school of vestigingsplaats voor elk niveau op de voor deze school bepaalde teldag de door de regering vastgelegde programmatie- en rationalisatienormen, d.w.z. minimale leerlingenaantallen, bereiken. Als dit niet het geval is, wordt de betrokken school, de vestigingsplaats of het niveau niet langer gefinancierd of gesubsidieerd. De Vlaamse Regering keurt nu een besluit goed dat de bevoegde minister machtigt afwijkingen toe te staan op de programmatie- en rationalisatienormen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de opstart van het beleidsdomein 'Werk en Sociale Economie' per 1 april 2006. Ze beslist meteen principieel tot
operationalisering van het beleidsdomein. Het operationaliseringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De bestuurlijke hervorming binnen de Vlaamse overheid en meer bepaald de overheveling van de materie 'tewerkstellingsbevorderende maatregelen voor personen met een handicap in het normaal economisch circuit' van het beleidsdomein 'Welzijn' (in casu het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een handicap) naar het beleidsdomein Werk en Sociale economie (in casu de VDAB) noodzaakt een kleine aanpassing aan een besluit. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel het besluit over de inschrijving bij het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een handicap. Binnen de inschrijvingsprocedure van het Vlaams Fonds beslist een multidisciplinair samengestelde commissie, de provinciale evaluatiecommissie, onder meer of iemand nood heeft aan een gevraagde bijstandsvorm. Momenteel beslist de commissie dus over vormen van bijstand waarvan de subsidie door het Vlaams Fonds wordt gedragen. In de toekomst zullen er dus ook zorgvormen zijn die vallen onder de bevoegdheid van de VDAB. Het gewijzigde besluit zorgt ervoor dat de ambtenaren van de VDAB ook vertegenwoordigd worden in de provinciale evaluatiecommissie.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, over de inwerkingtreding van regelgeving tot oprichting van agentschappen in het beleidsdomein 'Welzijn, Volksgezondheid en Gezin' en over de wijziging van regelgeving voor dat beleidsdomein. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, van Vlaams minister Kris PEETERS en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering keurt een verhoging goed van het toegestane kapitaal van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). Daarnaast wordt aan Patrick Debaere als lid van de raad van bestuur eervol ontslag verleend na de opname van zijn functie als projectleider Oosterweelverbinding bij de nv BAM. Wivina Demeester wordt in zijn plaats als lid van de raad van bestuur benoemd.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

Na advies van de Raad van State verleent de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de organisatie van het Commissariaat-generaal voor de Bevordering van de Lichamelijke Ontwikkeling, de Sport en de Openluchtrecreatie en de instellingsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel, kortweg het personeelsstatuut van BLOSO.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt principieel het financieringsprogramma goed voor jongerenstages bij internationale organisaties. Het besluit vervangt het bestaande 'reglement houdende toekenning van een financiële tegemoetkoming voor een stage bij multilaterale organisaties'. Het doel van het financieringsprogramma is tweeërlei: enerzijds jongeren kansen bieden om een ervaring op te doen binnen een internationale organisatie, anderzijds op lange termijn de Vlaamse aanwezigheid in internationale organisaties en aanverwante instellingen verhogen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de opstart van het beleidsdomein 'Cultuur, Jeugd, Sport en Media', per 1 april 2006. Ze beslist meteen principieel tot operationalisering van het beleidsdomein. Het operationaliseringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering wijzigt een uitvoeringsbesluit bij het Meststoffendecreet. Het wijzigt een aantal bepalingen over het vervoer van meststoffen en over de oplegging van verschillende administratieve geldboetes. Het kadert in het vooropgestelde verstrengde toezicht om overbemesting aan te pakken. Het besluit wil de controleerbaarheid verhogen en daardoor de mogelijke fraude beperken. Het afdelingshoofd van de Mestbank wordt bevoegd gemaakt om alle administratieve geldboetes op te leggen, waarbij de afwijkende procedure met betrekking tot de lozingsboetes vervalt.


* * *

Mits er rekening wordt gehouden met een aantal bemerkingen, stemt de Vlaamse Regering in met een ontwerp-KB dat het KB wijzigt over het algemeen reglement der scheepvaartwegen van het koninkrijk met betrekking tot de bepaling betreffende bemanningsvoorschriften. Het ontwerp-KB beoogt de modernisering van de bestaande regelgeving voor de bemanningsvoorschriften voor de binnenscheepvaart om ze te harmoniseren met deze uitgevaardigd op internationaal vlak.


* * *

Op voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met een aantal verbeteringsvoorstellen stemt de Vlaamse Regering in met een ontwerp-KB over binnenschepen die ook voor niet internationale zeereizen worden gebruikt. Het ontwerp-KB beoogt de vaart te regelen waarbinnen een binnenschip mag varen in het beperkt vaargebied tussen de Westerschelde en de havens van de Belgische kust.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot wijziging van het besluit van 11 juni 2004 dat het statuut van de gewestelijke ontvangers vaststelt. Met de wijziging wordt het statuut van de gewestelijke ontvangers aangepast aan de wijzigingen van het Vlaams Personeelsstatuut, tengevolge van sectorale akkoorden en wijzigingen van federale wetgeving. Verder worden er een aantal sociale voordelen ingevoerd, die ook toegekend worden aan de Vlaamse ambtenaren. Ten slotte worden een aantal errata gecorrigeerd.


* * *

De Vlaamse Regering erkent de bedrijven die geselecteerd zijn als adviesorgaan voor het bepalen van de geschiktheid van de geautomatiseerde aspecten van het stemsysteem voor de verkiezingen van 8 oktober 2006.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over de omzetting van Europese richtlijnen in Vlaamse regelgeving over het verplichte gebruik van veiligheidsgordels in voertuigen van minder dan 3,5 ton. De bedoeling van de Europese richtlijn is de verkeersveiligheid voor kinderen verder te verhogen. De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp-KB en een ontwerp-MB terzake mits de nodige aanvullingen en verduidelijkingen. Ze dringt er bij de federale overheid ook op aan een informatie- en sensibiliseringscampagne te organiseren bij de inwerkingtreding van het KB.


* * *

Begin juli vorig jaar stemde de Vlaamse Regering niet in met een voorontwerp van wet en een ontwerp van koninklijk besluit over het verkeersveiligheidsfonds. Ze stelde vast dat de verdeelsleutel niet in verhouding stond met het gevoerde verkeersveiligheidsbeleid van de politiezones. Ze vroeg de federale regering dan ook de ontwerpteksten op verschillende punten aan te passen. Nu blijkt dat de definitief goedgekeurde teksten ongewijzigd gebleven zijn, beslist de Vlaamse Regering de bespreking van de bepalingen van het verkeersveiligheidsfonds te agenderen op het Overlegcomité.


-----
einde

-----