VVD


17-2-2006

Lenards op werkbezoek in Biesbosch

Eind januari heeft VVD-woordvoerder Waterbeleid Janmarc Lenards een werkbezoek gebracht aan de Noordwaardpolder. Deze polder krijgt in het kader van het project `Ruimte voor de Rivier' te maken met ontpolderingsplannen van de regering.

In 1993 en in 1995 hebben extreem hoge waterstanden de veiligheid ernstig in gevaar gebracht. De regering wil de rivieren meer ruimte geven, zodat de afvoer van water veel beter plaats kan vinden.

Het is de bedoeling dat de Merwede in geval van extreem hoge waterstanden aan de ene kant over een breedte van ongeveer twee kilometer de polder binnenstroomt en verder stroomafwaarts de polder weer uitstroomt. Op die manier wordt de Noordwaardpolder ingezet als doorstroomgebied.

Voor deze en andere maatregelen heeft het kabinet tot 2015 ruim twee miljard euro gereserveerd. Het gaat hierbij niet alleen om het voorkomen van overstromingen, maar ook om het verbeteren van ruimtelijke kwaliteit in het rivierengebied. Omdat de Merwede in geval van calamiteiten dwars door een woongebied met 49 huizen en 26 boerderijen komt te stromen, veroorzaakt dit veel commotie. De VVD vindt dit erg begrijpelijk, maar staat open voor reële, noodzakelijke maatregelen. De Noordwaard is in dit kader een van de 40 projecten.

Het werkbezoek vond plaats op uitnodiging van Zuid-Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en een aantal bewonersverenigingen. Het gaat hier om vertegenwoordigingen van bewoners en agrariërs. Eigenlijk wil iedereen dat de ontpoldering niet plaatsvindt, maar ongeveer 90 procent van de bewoners en de agrariërs realiseren zich dat, als een en ander onvermijdelijk is, een positiefkritische houding het beste resultaat kan opleveren. Voorwaarde is dan wel dat de maatregelen zo snel mogelijk gestart worden en een reële schadeloosstelling wordt geboden.

De vertegenwoordigers wezen tevens op de mogelijkheid van het maken van enclaves. Nadere studie vergt nog de planning van deze enclaves. Het gaat hier dan om bebouwde delen in de directe nabijheid van het doorstroomgebied waar dijken omheen worden gebouwd.

Tijdens het werkbezoek werden nagenoeg alle dijken van de Noordwaard bekeken en werd uitgebreid gesproken met de bewoners. Daardoor werd niet alleen goed inzicht verschaft in de te nemen maatregelen, maar ook in de duidelijk aanwezige emoties.
16 februari 2006

Janmarc Lenards: j.lenards@tweedekamer.nl