Gemeente Breda

Stedenbouwkundig plan voor herontwikkeling panden aan Vlaszak

Het college van burgemeester en wethouders stemt in met het voorontwerp voor het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van de panden aan de Vlaszak. Dit stedenbouwkundig ontwerp voor het plangebied Vlaszak is gemaakt door de Belgische architect/stedenbouwkundige Jo Crepain. Tijdens een speciale informatiebijeenkomst op woensdagavond 21 maart zal hij dit ontwerp in de Ontvangstzaal van het Stadskantoor toelichten. Belanghebbenden en anderen kunnen tot en met 31 maart een schriftelijke reactie indienen op dit voorontwerp.

Het plangebied Vlaszak heeft betrekking op de voormalige panden van de Sociale Dienst met het achterliggende terrein tot aan de tuin van het paleis van de bisschop en het voormalige pand van Hendriks. Voor de belendende panden is de bouwmassa meegenomen in het stedenbouwkundige ontwerp om de aansluiting in de gevelwand vast te kunnen leggen. Deze panden maken geen deel uit van de herontwikkeling.

Het stedenbouwkundig uitgangspunt bestaat uit een opsplitsing in twee delen. Enerzijds een gevelwand aan de zijde van de Vlaszak en de J.F. Kennedylaan die wordt opgevat als een stadsomwalling, met platte daken. Daarachter bevindt zich het tweede deel dat aansluit op de maat van de oude binnenstad. Dit deel is lager en neemt de kroonlijsthoogte van de Veemarktstraat en de Catharinastraat over. De bebouwing hier heeft zadeldaken. Op de plaats van de vroegere stadspoort tegenover de Boschstraat komen twee hogere bouwvolumes als accent om de inloop naar de binnenstad te markeren. De nog aanwezige rudimenten van de oude Gasthuispoort worden hier zichtbaar in de bestrating opgenomen.

Tegenover de parkeerplaats Vlaszak bevindt zich een andere toegangsweg naar de binnenstad. Deze looproute voert langs een binnenplein met 5 grondgebonden woningen naar de Veemarktstraat. Dit binnenplein grenst aan de muur van de tuin van het paleis van de bisschop.

Het te realiseren programma bestaat uit: 61 woningen, 83 parkeerplaatsen en 2.690 m2 commerciële ruimten.

Breda, 16 februari 2006