Openbaar Ministerie

Burgemeester mag geweldpleger huisverbod opleggen

17 februari 2006

Burgemeesters moeten de mogelijkheid krijgen een huisverbod op te leggen aan plegers van huiselijk geweld of degenen die daarmee dreigen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daartoe van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken). Het verbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.

De uithuisplaatsing moet voorkomen dat de situatie verder uit de hand loopt. Een geweldpleger mag tien dagen lang zijn of haar huis niet in en mag geen contact opnemen met de partner of kinderen. In de afkoelingsperiode kan hulpverlening in gang worden gezet, onder meer corrigerende hulp voor de uithuisgeplaatste.

De geweldpleger kan tegen de beschikking van de burgemeester in beroep gaan bij de bestuursrechter. De burgemeester kan het huisverbod verlengen tot maximaal vier werken. Als een geweldpleger zich er niet aan houdt, kan hij maximaal twee jaar celstraf krijgen of een taakstraf.

Het kabinet hoopt met de maatregel het geweld in huiselijke kring (tegen partners, kinderen of ouderen) terug te dringen. Jaarlijks krijgt de politie meldingen van meer dan 50.000 incidenten, maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger. Sinds januari 2004 registreert de politie standaard de gevallen van huiselijk geweld. Elke politieregio heeft nu een functionaris en beleid speciaal voor de aanpak hiervan.

Bron: ANP