Provincie Overijssel

Kick-off 'Menselijk kapitaal centraal'

Met het project Menselijk Kapitaal Centraal, Intersectorale mobiliteit in Overijssel, zet de provincie â samen met regionale partners â de schijnwerper op oudere werknemers. Vrijdag 17 februari vond de kick off plaats in Zwolle.

Door de vergrijzing en ontgroening krijgen steeds meer organisaties te maken met een verouderend personeelsbestand. Veel oudere werknemers willen wel doorwerken, maar kunnen hun functie niet meer uitvoeren door bijvoorbeeld fysieke klachten. Momenteel worden voor deze mensen veel individuele oplossingen bedacht. Maar binnen nu en vijf jaar biedt deze interne mobiliteit te weinig soelaas. Om over voldoende arbeidskrachten te beschikken, kan intersectorale mobiliteit â ofwel het overstappen van de ene naar de andere sector â een oplossing zijn.

Het project Menselijk Kapitaal Centraal heeft tot doel intersectorale mobiliteit in de regioâs Noordoost-Overijssel, Twente, Stedendriehoek en IJssel-Vecht te bevorderen. Gedeputeerde voor Economie en Innovatie Carry Abbenhues verrichtte de officiële aftrap: âVia ons regionale arbeidsmarktbeleid willen we het menselijk kapitaalâ verzilveren. Want in de toekomst hebben we iedereen hard nodig op de arbeidsmarkt.â

Projectleider Henny Harkema gaf uitleg over de vier deelprojecten. Harkema: âElke regio werkt op meerdere niveaus aan het praktisch en concreet maken van de zogeheten branchebruggen. De instrumenten die daarbij worden ingezet, zijn EVC (Elders Verworven Competenties), detachering, een werkgeversloket en een platform personeelsdiensten.â Begin 2007 loopt het project ten einde. Twintig werknemers zullen dan van sector zijn gewisseld. Harkema: âDaarover stellen we een handreiking op. Zodat direct belangstellenden daarmee verder aan de slag kunnen.â

De circa dertig deelnemers gingen vervolgens aan de slag met Toine de Caluwé, directeur van adviesbureau Phusis. In kleine groepjes werd intensief gewerkt aan het psychosociale aspect van intersectorale mobiliteit. Wat maakt dat mensen bereid zijn om over te stappen naar een andere baan, een andere sector? Wat is er voor nodig om mensen te motiveren? Hoe veranderingsgezind zijn we zelf? Met deze bagage kunnen de deelnemers verder aan de slag in de regioâs. In mei en oktober vinden nieuwe expertmeetings plaats.

Menselijk Kapitaal Centraal, Intersectorale mobiliteit in Overijssel is één van de twaalf projecten die zijn goedgekeurd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie subsidieert het project met 200.000 euro, de provincie Overijssel draagt 85.000 euro bij. Vorige week donderdag 9 februari gaf staatssecretaris Van Hoof het startsein voor de twaalf projecten. Daarbij sprak hij zijn waardering uit voor het Overijsselse project.