Technische Universiteit Delft

Zonne-energie grote winnaar Shell Bachelor Master Prijs

Tijdens de finale van de Shell Bachelor Master Prijs 2005 is zonne-energie als grote winnaar uit de bus gekomen. Zowel de bachelor als masterwinnaar is afgestudeerd bij de sectie Catalysis Engineering van de opleiding Scheikundige Technologie van de TU Delft. De studenten hebben voor hun thesis verschillende toepassingen van zonne-energie onderzocht.

Winnaar van de Bachelorprijs is Martijn Damen. Damen onderzocht de mogelijkheden om waterstof op te wekken door middel van zonne-energie in een foto-elektrochemische cel, waarin zonnecel en elektrolyseapparaat zijn gecombineerd.

Winnaar van de Masterprijs is Joep Pijpers. Hij richtte zich in zijn afstudeerwerk op het gebruik van zonlicht om organische chemicaliën en brandstoffen te maken. Daarvoor onderzocht hij de methode fotokatalyse.

De winnaars werden gekozen door een jury bestaande uit Rein Willems, President-Directeur van Shell Nederland B.V., Hans van Luijk, Voorzitter College van Bestuur van de TU Delft en Wubbo Ockels, hoogleraar Aerospace Sustainable Engineering & Technology aan de TU Delft.

Hoewel alle zes finalisten zich volgens de jury uitstekend hebben gepresenteerd, scoorden de winnaars het beste op de toepasbaarheid van hun onderzoek en de presentatie die ze erover gaven.

De Shell Bachelor Master Prijs wordt uitgereikt door Shell Nederland B.V. voor de beste bachelor- en de beste masterscriptie op het gebied van duurzame ontwikkeling en energie. Doel: jong talent motiveren om zich te blijven richten op het thema duurzaamheid.

Meer informatie:

Voor meer informatie over de Shell Bachelor Master Prijs 2005 kunt u contact opnemen met

Ineke Boneschansker, adviseur Wetenschapscommunicatie, directie Marketing en Communicatie, TU Delft, tel: 015 278 8499, e-mail: i.boneschansker@tudelft.nl.