Provincie Limburg

PS06-06 Bijzonderheden vergadering PS 17 februari 2006 Nieuwbouwlocatie Arcuscollege Heerlen

Op de vragen van statenlid Peter van Dijk (PvdA) over de problematiek rondom de locatie van de nieuwbouw van het Arcuscollege antwoordde gedeputeerde Driessen het jammer te vinden dat de gemeente Heerlen op 8 februari jl. geen besluit heeft genomen. De inzet van GS is het Arcuscollege te behouden voor de Parkstad, waarbij de locatie Voerendaal het minst voor de hand liggende alternatief is.

Motie hoogwaterbescherming Maas
Alle fracties onderschreven een motie met betrekking tot de hoogwaterbescherming Maas. Met deze motie worden Gedeputeerde Staten opgeroepen om bij de Staatssecretaris van Verkeer, Water en Milieu het ongenoegen te uiten over het feit dat delen van Limburg vanwege onvoldoende financiële middelen nog steeds in de gevarenzone liggen; te eisen dat de veiligheid van heel Limburg gegarandeerd wordt; en aan te dringen op het treffen van maatregelen zodat het huidige winterbed ook voor de toekomst niet wordt uitgebreid.

Provinciaal grondbedrijf
Provinciale Staten hebben ingestemd met het voeren van een actief provinciaal grondbeleid door het per 1 januari 2006 instellen van een grondbedrijf waarbij doorgroei naar een ontwikkelbedrijf niet wordt uitgesloten. Provinciale Staten hebben dit besluit genomen onder strikte voorwaarden ten aanzien van risicobeheer en controle. Limburg is de eerste provincie die besluit tot het oprichten van een grondbedrijf. De instelling van een provinciaal grondbedrijf past binnen de koers van de provinciale ruimtelijke ordening: van een ordenende naar een meer ontwikkelende overheid waarbij steeds meer een gebiedsgerichte aanpak geldt. Als eerste stap zal de benodigde kennis en kunde gebundeld worden. De uitvoering van het grondbeleid gebeurt vanuit het grondbedrijf dat onder eenduidige aansturing binnen de provinciale organisatie wordt gebracht.

Evaluatie provinciaal streektaalbeleid 2001-2006 Op basis van de evaluatie door Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten besloten het provinciaal taalbeleid te continueren en hiervoor 70.000 vrij te maken. De streektaalfunctionaris en de Road veur t Limburgs blijven bestaan. Om tegemoet te komen aan de wens van een aantal statenleden zullen ambassadeurs in de Road worden opgenomen die reeds hun sporen hebben verdiend op het gebied van streektaal.

Wijzigingen Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg vastgesteld PS hebben de wijzigingen van het Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg vastgesteld. De wijzigingen betreffen onder meer het schrappen van de varkensvrije zones, wijziging van de bepalingen over vormverandering van bouwkavels in extensiveringsgebieden en een aantal aanpassingen voor de zogenoemde 'doorsneden bouwkavels'. Het Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg is in het voorjaar van 2004 vastgesteld door Provinciale Staten en daarna goedgekeurd door het Rijk. Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State van 6 juli 2005 over het Reconstructieplan bleken een aantal planreparaties noodzakelijk. Ook hebben zich sinds de vaststelling van het Reconstructieplan ontwikkelingen voorgedaan waardoor aanpassingen nodig zijn. De Wijziging Reconstructieplan zoals die vandaag door PS is vastgesteld, voorziet in deze reparaties en wijzigingen. De ministers van LNV en VROM dienen de wijzigingen nog goed te keuren.

17-2-2006 16:33