DAF Trucks

2005 was recordjaar voor DAF Trucks
Record productie, record verkopen, record marktaandeel nadert 14%

"2005 was voor DAF Trucks een fantastisch jaar. Er is veel bereikt, doelstellingen zijn overtroffen en er zijn zowel productie-, verkoop- als marktaandeelrecords behaald. 2005 was een jaar waarop alle DAF-medewerkers, al onze dealers en hun medewerkers en al onze leveranciers zeer trots mogen zijn", aldus President-directeur Aad Goudriaan tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de medewerkers, eerder dit jaar. DAF produceerde vorig jaar een recordaantal van meer dan 41.200 CF- en XF-modellen. Samen met 11.300 in Leyland gebouwde LF's werd in 2005 het recordaantal van 52.500 DAF trucks geproduceerd. DAF's West-Europese marktaandeel in het segment boven de 15 ton GVW bereikte 13,7% en in het segment van 6 tot 15 ton behaalde DAF een marktaandeel van 9,4%.

"Met prachtige producten, toonaangevende diensten inclusief PACCAR Financial en PACCAR Parts en een toegewijde en klantgerichte organisatie heeft DAF zich ontwikkeld tot een vooraanstaande speler binnen de Europese truckindustrie, een zeer gewaardeerde dochteronderneming van PACCAR en een toonaangevende partner voor onze klanten, dealers en leveranciers", zei Goudriaan. DAF investeerde meer dan ooit tevoren, zowel in producten als in productiefaciliteiten. In 2005 werd de ingrijpende vernieuwing afgerond van DAF's Motorenfabriek, die nu de modernste in de truckindustrie is. En ook investeringen in de Truckassemblagefabriek, de Assen- en Cabinefabriek in Westerlo en de Plaatcomponentenfabriek leidden tot verdere verbeteringen in efficiency en kwaliteit. "Dankzij 'World Class Manufacturing' bouwen we producten van wereldklasse in fabrieken van wereldklasse", voegde Aad Goudriaan toe.

Groeiend aandeel in groeiende markt
In een groeiende truckmarkt vergrootte DAF haar West-Europese marktaandeel in 2005 voor het vijfde opeenvolgende jaar, zowel in het lichte als in het zware segment. Volgens de laatst beschikbare marktinformatie werden er in 2005 in het segment van 6 tot 15 ton 77.000 trucks geregistreerd. (2004: 75.000). DAF realiseerde een marktaandeel van 9,4%, vergeleken met 8,9% in dit segment in 2004. 15 ton) kwam in 2005 op 259.000 registraties uit, hoger dan in het recordjaar 2000, toen 252.000 trucks werden geregistreerd. "Samen met onze verkooporganisaties en onze dealers behaalden we een record marktaandeel in een recordmarkt", stelde Kerry McDonagh, DAF's Directeur Marketing & Sales. "Volgens de laatst beschikbare gegevens behaalden we een marktaandeel van 13,7% in het segment boven 15 ton, bijna een vol procent meer dan in 2004, toen we 12,9% behaalden. Een fantastische prestatie van de hele organisatie en een duidelijke erkenning van de toonaangevende kwaliteit van onze producten en diensten."

Groei in alle grote landen
DAF Trucks heeft haar positie op alle grote markten van Europa verder versterkt. In Nederland is bijna traditioneel één op de drie verkochte zware trucks een DAF. In het Verenigd Koninkrijk is meer dan één op de vier verkochte trucks een DAF-product. DAF is daar marktleider in elk segment. In het segment boven 15 ton behaalde DAF in het Verenigd Koninkrijk een record marktaandeel van 26,8% in 2005 (2004: 23,2%). In België, een andere thuismarkt voor DAF, was één op de vijf zware trucks die verkocht werden een DAF. Ook in andere belangrijke Europese markten versterkte DAF in 2005 haar positie verder. In Duitsland bijvoorbeeld, met 57.000 registraties boven 15 ton verreweg de grootste truckmarkt van Europa, is DAF het grootste importmerk. Het marktaandeel steeg hier verder naar 8,1%. In Frankrijk groeide DAF's marktaandeel naar een record van 13,1%, in Italië naar een record van 8,7% en in Spanje naar 10,9%. "Onze groei in markten als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje is van cruciaal belang voor de geografische spreiding van onze verkopen", legt McDonagh uit. "Tien jaar geleden waren we voor bijna driekwart van de afzet afhankelijk van onze traditionele markten, de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Slechts 20% van onze productie ging naar Duitsland en Zuid-Europa. Vandaag de dag hebben we nog steeds een sterke en zelfs verbeterde positie in onze traditionele markten, maar Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn nu verantwoordelijk voor 42% van onze totale verkopen in West-Europa. Ook in markten buiten West-Europa, zoals Centraal- en Oost-Europa en internationale markten als Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten hebben we onze positie verder versterkt." In totaal leverde DAF in 2005 meer dan 41.200 CF- en XF-modellen af (2004: 35.400) en 11.300 LF's (2004: 10.000). Een absoluut record in de meer dan 75-jarige geschiedenis van de onderneming.

Eersteklas After Sales ondersteuning
"Producten van topkwaliteit zijn essentieel voor DAF's succes. Een professioneel dealernetwerk is echter net zo belangrijk", legt Kerry McDonagh uit. "Daarom heeft DAF, samen met haar Europese netwerk van meer dan 1.000 verkoop- en servicepunten, veel nadruk gelegd op het behalen van de hoogste standaards op het gebied van After Sales." DAF werkt constant aan een verdere uitbreiding van haar dealernetwerk. Een voorbeeld hiervan is DAF Frankfurt GmbH, een eigen dealerbedrijf dat in het tweede kwartaal van 2005 werd opgericht. Inmiddels is begonnen met de bouw van het nieuwe, ultramoderne dealerpand, strategisch gelegen aan één van de belangrijkste snelwegen van Duitsland. De opening staat gepland voor het tweede kwartaal van 2006. Levering van onderdelen binnen 24 uur kan nu gegarandeerd worden voor heel Europa. DAF is toonaangevend op het gebied van het serviceniveau met betrekking tot haar onderdelenvoorraad. Dat garandeert de hoogst mogelijke onderdelenbeschikbaarheid vanuit de PACCAR Parts distributiecentra in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

PACCAR Financial
"PACCAR Financial Europe, dat een uitgebreid pakket van financierings-, leasing- en verzekeringsproducten en dealerfinancieringsprogramma's aanbiedt in elf Europese landen, heeft haar marktaandeel verder vergroot", aldus Bob Bengston, Managing Director van PACCAR Financial Europe. "PACCAR onderscheidt zich op de markt door zich volledig te richten op de financiering, leasing en verzekering van DAF's kwaliteitsproducten. PACCAR's sterke AA-credit rating stelt PACCAR Financial Europe in staat om concurrerende financieringen voor onze klanten te verzorgen."

Solide basis voor verdere groei
"Met de nieuwe XF105, die de ondernemer geweldige transportefficiency en de chauffeur maximaal comfort en rijplezier biedt, de succesvolle XF95 en de CF- en LF-series heeft DAF het modernste productenprogramma op de markt", besloot Aad Goudriaan. "Onze toonaangevende productenreeks, ons dienstenpakket van topkwaliteit en ons eersteklas dealernetwerk stellen ons in staat om in de komende jaren ons marktaandeel verder te vergroten. Op dezelfde duurzame wijze als we dat in de afgelopen vijf jaar hebben gedaan."

Eindhoven, 17 februari 2006