Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

IOC moet kiezen voor eerlijke kleding

Prins krijgt bezoek Oranjesupporters van Schone Kleren Kampagne

Prins Willem-Alexander heeft vandaag bij zijn villa in Wassenaar huisbezoek gehad van het Oranjelegioen. Ook werd een bezoek gebracht aan Paleis Noordeinde in Den Haag. De Oranjesupporters van de Schone Kleren Kampagne vragen het IOC-lid om zich in te zetten voor het gebruik van eerlijke sportkleding op de Olympische Spelen.

Floris de Graad van de Schone Kleren Kampagne:
'De olympische gedachte staat voor eerlijk spel en eerlijke kansen. Kleding met het Olympische logo wordt nu gemaakt onder omstandigheden waar dat absoluut niet voor geldt'

In Wassenaar werd een stappenplan bezorgd dat aangeeft hoe er tijdens de Spelen van 2008 in eerlijke kleding kan worden gesport. Nog altijd staan de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie op gespannen voet met de sportieve waarden van de Olympische Spelen. De bedrijfstak wordt gekenmerkt door langdurig overwerk, onderbetaling en soms zelfs kinderarbeid.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft tot nog toe nauwelijks actie ondernomen om er voor te zorgen dat de kleding met haar logo in waardigheid is gemaakt. Het stappenplan werd al tijdens de Spelen van 2004 in Athene 2004 door een internationale coalitie van maatschappelijke organisaties. In Nederland maakt de Schone Kleren Kampagne deel uit van deze coalitie.
De voornaamste eisen aan het IOC zijn:

· De productie van kleding met een olympisch logo moet voldoen aan internationaal erkende arbeidsnormen.

· Het respecteren van arbeidsrechten moet deel uit moeten maken van de ethische code van het IOC.

De Schone Kleren Kampagne vraagt Willem Alexander zich binnen het IOC sterk te maken voor betere arbeidsomstandigheden bij de productie van kleding met het olympische logo. De Schone Kleren Kampagne is van mening dat het IOC zou moeten kiezen voor volledig eerlijke kleding.

Bijgevoegd: 2 foto's van bezoek (fotograaf: Bas Baltus)

Voor meer informatie:
Schone Kleren Kampagne
Postbus 11584
1001 GN Amsterdam
info@schonekleren.nl
www.schonekleren.nl
tel. 020-4122785



Ingezonden persbericht