Gemeente Den Haag

Alle Haagse scholen voor primair en speciaal en/of voortgezet speciaal onderwijs krijgen dit jaar een interactief schoolbord. Wethouder van onderwijs Pierre Heijnen wil hiermee een impuls geven aan het gebruik van ICT in het dagelijkse lesgeven. Nu hebben nog niet alle scholen een dergelijk schoolbord. Deels heeft dat te maken met onbekendheid, maar ook financiële afwegingen spelen een rol. Scholen kunnen in 2006 gebruik maken van een stimuleringsregeling om het schoolbord toch aan te schaffen. Op een informatiebijeenkomst op 22 februari 2006 worden de scholen over de mogelijkheden geïnformeerd. Wethouder Heijnen is hierbij aanwezig.

Een interactief schoolbord is een combinatie van een beamer en een 'aanraakgevoelig' scherm. Het schoolbord en de beamer zijn aangesloten op een computer. Het beeld van de computer wordt op het scherm getoond en door middel van speciale stiften kunnen leerkrachten en docenten op het bord 'schrijven' en 'klikken'. Ook het vertonen van films, televisie en websites, al dan niet in combinatie, is mogelijk op een interactief schoolbord.

De gemeente Den Haag trekt in 2006 750.000,00 uit voor de stimuleringsregeling. Scholen kunnen hiermee zonder kosten een interactief schoolbord aanschaffen. Ook krijgen de scholen de bijbehorende beamer en pc en wordt, in overleg met de school, alle apparatuur gemonteerd en geïnstalleerd. Bovendien worden leerkrachten getraind in het gebruik van het bord. Kostenbesparing wordt onder meer gerealiseerd door de schoolborden centraal in te kopen en te laten installeren.

Interactieve schoolborden zijn er in verschillende soorten. Pas enkele weken na de informatiebijeenkomst op 22 februari hoeft de school een keuze te maken voor een bepaald type interactief schoolbord. Tijdens de bijeenkomst worden de mogelijkheden getoond die verschillende borden hebben. Daarna zijn de scholen nog in de gelegenheid kennis te nemen van de ervaringen van collegascholen en -leerkrachten, die op enkele plaatsen in Den Haag al zijn opgedaan.

Digitaal Leren
Digitaal Leren is een organisatie die door de gemeente Den Haag in het leven is geroepen om onderwijsvernieuwing door en met ICT te realiseren. Dit doet Digitaal Leren door het opstarten en ondersteunen van verschillende initiatieven en projecten op het gebied van ICT en onderwijs.