CDA afdeling Gelderland


Aftrap Respect@School groot succes

17-02-2006

Afgelopen dinsdag 14 februari was de feestelijke aftrap van het Gelderse Respect@School. Dit project kwam voort uit de Gelderse jeugddebatten van 2005. Ons statenlid Daan Versteeg doet verslag.

CDA Statenlid Daan Versteeg:

Zeven meiden moesten in 2005 debateren over het thema respect en kwamen met het idee om een respect tour te organiseren. Aanwezige fractie-voorzitters (waaronder CDA fractievoorzitter Harry de Vries) waren enthousiast.

Tijdens de voorjaarsnota werd een amendement ingedient (door christenunie, ondersteund door het CDA) om 55.000 euro vrij te maken voor dit idee. De zeven meiden mochten het idee zelf uitwerken onder het motto "voor jongeren - door jongeren". Ze werden begeleid door een werkgroep van 4 statenleden (Blokhuis, Vroeginderweij, Stallaert en Versteeg) en griffiemedewerkerster Franske van Hooijdonk. Ondanks deze begeleiding lag het primaat echt bij de meiden. Zij hebben ook zelf de aanbesteding gedaan!

Uiteindelijk is dit er uit gekomen:

Project voor basisschool groepen 7 en 8: Kinderen krijgen les van kunstenaars en moeten daarna een bus knutselen die respect uibeeldt.

Brugklas middelbare scholen: Kinderen krijgen acteerles en moeten daarna een toneelstukjes improviseren en daarmee thema uitbeelden.

Daarnaast hebben de meiden zelf een rap over respect opgenomen. Deze wordt bij de scholen gebruikt in de toneelstukjes.

Ook heeft een vriendje van de meiden een respect@school-vlag ontworpen. Deze wordt uitgereikt aan elke school die meedoet.

Dinsdag was de grote aftrap van het project op het Candea college in Duiven. De eerste klassen voerden toneelstukjes op. Verder werden geknutselde bussen tentoongesteld waarvan twee stuks werden uitgereikt aan de Commissaris van de Koningin Cornielje.

Het project gaat nu van start maar is nu al een succes want het is al helemaal volgeboekt. Daarnaast is er grote interesse uit heel Nederland. Het Ministerie van Justitie kijkt mee want het ministerie vindt het zelf moeilijk om aan dit thema handen en voeten te geven. Ook heeft het het project veel publiciteit gekregen. Het heeft in veel kranten gestaan. De meiden zijn op TV-Gelderland geweest en de aftrap van dinsdag was die avond een hoofditem op jeugdjournaal.

Op 9 september is de grote finale in het Huis der Provincies in Arnhem. Alle bussen worden tentoongesteld en daar wordt een winnaar uit gekozen.

Persoonlijk vond ik het leuk dat de meiden echt zelf het mandaat hebben gehad om alles te bedenken. Ook gaaf dat ze dit in hun vrije tijd hebben willen doen. Voor en door jongeren komt hier echt tot zijn recht.
Ook de try-outs op de scholen waren goed. Docenten waren onder de indruk van de uitwerking op hun klassen. Het werkt dus ook echt. Daarnaast mooi dat de politieke partijen, docenten en Commissaris van de Koningin enthousiast zijn.

Hoe zo "jeugd van tegenwoordig"? De jeugd leert ons een lesje!

Daan Versteeg
17 februari 2006