Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

LET OP: voor dit persbericht geldt een embargo tot vrijdag 17 februari, 18:00 uur.

PvdA presenteert Toekomstvisie Openbaar Vervoer

PvdA wil betere aansluiting tussen trein en bus

De PvdA wil dat treinen en bussen weer op elkaar aansluiten. Daarvoor zou de provincie het regionale treinvervoer van het Rijk moeten overnemen. Dat staat in de Toekomstvisie Openbaar Vervoer van de statenfractie van de PvdA Noord-Holland. Op vrijdag 17 februari presenteert zij deze visie tijdens een forumdiscussie over openbaar vervoer. Dit wordt georganiseerd als afscheid voor PvdA-statenlid Marinus de Jong.

In haar openbaar vervoer visie schrijft de PvdA onder meer dat de provincie het regionale treinvervoer van het Rijk zou moeten overnemen. Op die manier kan volgens de PvdA beter worden gewerkt aan goed op elkaar aansluitend openbaar vervoer in de provincie. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: Doordat er verschillende opdrachtgevers zijn, zie je dat bussen en treinen vaak slecht op elkaar aansluiten. Als de provincie zowel voor het busvervoer als voor het treinvervoer opdrachtgever is kan zij afdwingen dat die aansluiting wordt verbeterd .

Ook wil de PvdA dat voor al het Openbaar Vervoer één tarief gaat gelden. Visser: De invoering van de OV-chipkaart maakt dit mogelijk. Nu is het nog zo dat 15 kilometer reizen met een combinatie van bus en trein vaak twee keer zo duur is dan dezelfde afstand met één van beide soorten vervoer. Met de chipkaart wordt het gemakkelijker om één tarief te introduceren, zodat je voor elke kilometer even veel betaald, ongeacht of je overstapt op een ander soort openbaar vervoer. De PvdA wil dan ook dat er met de invoering van de OV-chipkaart één tarief komt voor al het openbaar vervoer in Noord-Holland .

Behalve over de aansluiting tussen trein en bus bevat de Toekomstvisie van de PvdA ook een uitgebreide visie op de toekomst van het busvervoer in de verschillende regio s in Noord-Holland. De PvdA wil het openbaar vervoer aantrekkelijker maken, met hogere frequenties, snel, toegankelijk en voor de gebruikers financieel aantrekkelijk. Dit vraagt wel een betere organisatie waarin de verschillende overheden samenwerken en afspraken maken voor een goede meerjarenfinanciering. "Nu werkt iedere overheid toch teveel langs elkaar heen en wordt er vooral geprobeerd om te bezuinigen op het openbaar vervoer. Dat kan dus allemaal veel beter, zo laten wij in onze visie zien" aldus Visser.

De visie op het openbaar vervoer in Noord-Holland wordt gepresenteerd tijdens een forumdiscussie, georganiseerd als afscheid voor PvdA-statenlid Marinus de Jong. De Jong is een van de belangrijkste opstellers van de visie en hij gaat erover in discussie met de aanwezigen. Deze forumdiscussie begint om 15:00 uur en vindt plaats in de IJ Kantine, Mt. Ordinaweg 15-17 in Amsterdam-Noord.


*** EINDE PERSBERICHT ***