Gemeente Tilburg

Datum
15 februari 2006

Zelfstandige horeca Willem II straat 47-49 "De NWE Vorst"

Zienswijzen indienen van 17 februari tot en met 16 maart 2006

De gemeente Tilburg heeft een verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan ingediend voor het wijzigen van het gebruik en het vergroten van de huidige bebouwingsmogelijkheden van het pand Willem II straat 47-49 ten behoeve van de vestiging van zelfstandige horeca.

Vrijstellingsprocedure

Omdat het plan niet past in het geldende bestemmingsplan maar de gemeente toch aan het plan wil meewerken, is zij een vrijstellingsprocedure gestart. In het kader van deze procedure heeft de concept ruimtelijke onderbouwing van 23 september 2005 tot en met 6 oktober 2005 ter inzage gelegen voor inspraak. Het college heeft besloten dat de ingediende inspraakreacties geen aanleiding geven om het plan aan te passen. Het college heeft de ruimtelijke onderbouwing definitief vastgesteld en heeft de raad gevraagd een voorbereidingsbesluit te nemen. De tekst van de ruimtelijke onderbouwing is aangepast voor wat betreft het vergroten van de bebouwingsmogelijkheden én het opnemen van de op het perceel aanwezige bomen op het kaartje van de bouwenvelop. De raad heeft op 13 februari jl. voor het perceel een voorbereidingsbesluit genomen.

Zienswijzen indienen

Het vrijstellingsverzoek en de ruimtelijke onderbouwing liggen van 17 februari tot en met 16 maart 2006 ter inzage in:
. het gemeentelijk informatiecentrum in Stadskantoor 1, Stadhuisplein 130 (ingang naast het paleis). Openingstijden: maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur.

Tijdens deze periode kunt u schriftelijk zienswijzen indienen. Deze kunt u richten aan de directeur van de dienst Publiekszaken, Postbus 90118, 5000 LA Tilburg, onder vermelding van "Zienswijze De NWE Vorst Wiilem II straat 47-49."

Vervolg procedure

Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Heeft u zienswijzen ingediend, dan wordt u persoonlijk van het besluit van het college op de hoogte gebracht.

Meer informatie

Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Adriaan van de Sande via telefoonnummer 542 96 46. Voor specifieke vragen over de planologische procedure kunt u contact opnemen met Dorine Kersten via telefoonnummer 542 89 85.

A. Toelichting vrijstellingsprocedure

Vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening Een bestemmingsplan is een ruimtelijk plan van de gemeente waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.

Het kan zijn dat er een bouwplan wordt ontwikkeld dat niet past in het geldende bestemmingsplan. De gemeente kan in dat geval geen bouwvergunning afgeven. Wil de gemeente toch aan het bouwplan meewerken, dan biedt Artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de mogelijkheid om in te stemmen met het bouwplan via een zogenaamde vrijstellingsprocedure.

Deze vrijstellingsprocedure verloopt in het kort als volgt:


1. Bij de gemeente wordt een bouwplan ingediend dat afwijkt van het geldende bestemmingsplan. Samen met het bouwplan dient de initiatiefnemer daarom ook een vrijstellingsverzoek in.
2. Het college beoordeelt het afwijkende bouwplan en besluit aan het plan te willen meewerken.
3. Het college start een vrijstellingsprocedure. Eerste stap in die procedure is het maken van een concept ruimtelijke onderbouwing.
4. Het college legt het bouwplan en de concept ruimtelijke onderbouwing ter inzage voor inspraak. Tijdens de inzagetermijn kunnen inspraakreacties worden ingediend.
5. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen inspraakreacties. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
6. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan stelt zij eerst de ruimtelijke onderbouwing definitief vast. Is het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken ouder dan 10 jaar, dan besluit zij tegelijkertijd aan de raad te vragen een voorbereidingsbesluit te nemen.

De raadscommissie Fysiek behandelt het voorbereidingsbesluit in een vergadering. De raadscommissie brengt vervolgens een advies uit aan de raad en de raad neemt het besluit. U heeft als bewoner de mogelijkheid om spreektijd aan te vragen voor de vergadering van de raadscommissie Fysiek. Tijdens deze spreektijd kunt u wederom bezwaren tegen of opmerkingen naar aanleiding van het bouwplan, kenbaar maken. Heeft u in de vorige fase (4) inspraakreacties ingediend, dan wordt u via een brief op de hoogte gesteld van de mogelijkheid om spreektijd aan te vragen. Heeft u geen inspraakreacties ingediend, dan kunt toch spreektijd aanvragen. In het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier vindt u de vergaderdata van de raadscommissie Fysiek vinden en de onderwerpen die worden behandeld.


7. Het vrijstellingsverzoek, het ontwerp-besluit de ruimtelijke onderbouwing en het bouwplan worden 6 weken ter inzage gelegd. Tijdens de inzagetermijn kunnen schriftelijk en mondeling zienswijzen worden ingediend.
8. Na het verstrijken van de inzagetermijn neemt het college een standpunt in over de ingekomen zienswijzen. Het college kan beslissen het bouwplan ongewijzigd verder in procedure te zetten, het bouwplan aan te passen of geen verdere medewerking meer te verlenen. In het laatste geval wordt de procedure niet voortgezet.
9. Besluit het college de procedure voort te zetten, dan is de volgende stap het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij de provincie.
10. Als de provincie een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven, kan het college vrijstelling verlenen en een bouwvergunning afgeven. Vanaf dat moment kan gestart worden met de bouw. De verleende bouwvergunningen worden wekelijks gepubliceerd in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier.

B. Verklarende woordenlijst


- bestemmingsplan: een ruimtelijk plan waarin de regels staan over het gebruik van de grond, de aanwezige gebouwen en de bouwmogelijkheden. Het is juridisch bindend voor iedereen; dat wil zeggen dat burgers, bedrijven, instellingen, maar ook de overheid zich aan die regels moeten houden.


- inspraak: de gemeente peilt de meningen van de bevolking over de plannen. In de regel bij de direct omwonenden en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld bedrijven. De mogelijkheid tot inspraak wordt aangekondigd in een publicatie in het Gemeentenieuws in de Tilburgse Koerier en /of via een bewonersbrief. Inspraak kan op twee manieren: schriftelijk en/of tijdens een inspraakavond/inloopavond.


- inspraakreacties: bezwaren of opmerkingen die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen of naar aanleiding van het bouwplan.
- ruimtelijke onderbouwing: een nota waarin de gemeente verklaart waarom zij vindt dat er van het bestemmingsplan kan worden afgeweken en aan welke voorwaarden het bouwplan moet voldoen.


- vrijstellingsverzoek: een verzoek dat bij de gemeente wordt ingediend om aan een bouwplan dat niet past binnen het geldende bestemmingsplan toch medewerking te verlenen. Degene die wil gaan bouwen dient het vrijstellingsverzoek in samen met het bouwplan.


- vrijstellingsprocedure: deze procedure maakt het - na zorgvuldige afweging - mogelijk om een bouwvergunning te verlenen in afwijking van het geldende bestemmingsplan. Zie (A) voor een toelichting op de vrijstellingsprocedure.


- voorbereidingsbesluit: Dit is een beslissing van de raad dat voor een bepaald gebied een (nieuw) bestemmingsplan in voorbereiding is. De raad moet een voorbereidingsbesluit nemen als het bestemmingsplan waarvan wordt afgeweken, ouder is dan 10 jaar. Bij bestemmingsplannen jonger dan 10 jaar is een voorbereidingsbesluit niet nodig. Bij het nemen van een voorbereidingsbesluit neemt de raad kennis van de ingekomen inspraakreacties. Een voorbereidingsbesluit is nodig zodat de gemeente een verklaring van geen bezwaar kan aanvragen bij de provincie.


- zienswijzen: bezwaren die omwonenden en andere belanghebbenden hebben tegen het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing.


- verklaring van geen bezwaar: een verklaring van de provincie aan de gemeente dat zij instemt met het bouwplan en de ruimtelijke onderbouwing. De provincie betrekt in haar besluitvorming de ingediende zienswijzen en het gemeentelijk standpunt daarop.


-----------------------
Bij deze brief is een algemene toelichting over de vrijstellingsprocedure (A) gevoegd en een verklarende woordenlijst (B), daarin vindt u een uitleg van alle schuingedrukte woorden.


---- --
Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90157
5000 LL Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 80 75
Faxnummer
013 542 88 25

Gebiedsontwikkeling
Gebiedsteam Oude Stad
Gebiedsteam Noord
Gebiedsteam West
Gebiedsteam Binnenstad
Grondbedrijf
Handhaving

Nummer
06075GO

Datum
15 februari 2006

Parkeerterrein Hesperenstraat wordt afgesloten

Afsluiting moet aantal inbraken verminderen

Aan het begin van dit jaar heeft u een bewonersbrief ontvangen met daarin het voorstel om het parkeerterrein grenzend aan de Hesperenstraat op een tweetal locaties met een hek af te sluiten. Bewoners en winkeliers willen het terrein afsluiten om het aantal inbraken terug te dringen. Ook de politie verwacht dat de inbraken afnemen zodra er geen vluchtwegen meer zijn. De gemeente ontving op dit voorstel veelal positieve reacties van bewoners. Om die reden is er besloten om het hekwerk te bestellen en te plaatsen.

Hekwerk
In de brandgang aan de Hesperenstraat tussen nummers 16 en 18 wordt een poort geplaatst. Bij de ingang van het parkeerterrein aan de Hesperenstraat (achter de dierenwinkel) wordt een groen hekwerk geplaatst met een poort. Bewoners kunnen met een sleutel van de poort in de Hesperenstraat gebruik maken. Het is straks niet meer mogelijk om met de auto het parkeerterrein te bereiken via de Hesperenstraat, uiteraard wel via de Nieuwstraat. Op de achterkant van deze brief ziet u de tekening met daarop de locatie waar de poorten worden geplaatst.

Sleutels
Omwonenden die graag een sleutel willen voor de poorten kunnen deze bestellen bij Bianca van Oirschot. U kunt tot en met vrijdag 24 februari aanstaande sleutels bestellen. Als u meer dan 2 sleutels wilt hebben, dan moet u deze zelf bij laten maken. De sleutels hebben een certificaat, zodat deze niet door iedereen bij te maken zijn. Alleen met het sleutelcertificaat kunt u sleutels bijbestellen. Het sleutelcertificaat moet door iemand uit de buurt bijgehouden worden. Heeft u daarin interesse, dan kunt contact opnemen met Bianca van Oirschot.

Meer informatie?
Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van deze brief, dan kunt u contact opnemen met Bianca van Oirschot van gebiedsteam Oude Stad. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 542 80 75 of per mail bianca.van.oirschot@tilburg.nl


---- --