Gemeente Weert

15 februari 2006

Onderwerp: politiesamenwerking over de grenzen

DELEGATIE BENELUXPARLEMENT VERGADERT IN WEERT

De samenwerking tussen de politie van Nederland en België is onderwerp van overleg tijdens een bezoek dat een delegatie van het Beneluxparlement op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari aan Weert brengt. Bij dat overleg zijn o.a. de ministers van Binnenlandse Zaken van Nederland en België, J. Remkes en P. Dewael, aanwezig. Het gezelschap van ca. 20 personen, bestaat uit specialisten op het gebied van politie- en justitieaangelegenheden, openbare orde en veiligheid uit België en Nederland en enkele andere bestuurders. Het overleg wordt georganiseerd door VVD-kamerlid F. Weekers en wordt gehouden in het Weerter stadhuis. Burgemeester Niederer van Weert ontvangt de delegatie en spreekt de gasten toe over het belang van de grensoverschrijdende samenwerking in het kader van rampenbestrijding.

Op 1 januari 2006 is het Benelux-politieverdrag in werking getreden. Daarmee is de juridische basis gelegd om over de grens aan de slag te gaan met politiesamenwerking. Zo kan eenvoudiger informatie worden uitgewisseld, achtervolging kan nu ook tot over de grens en gezamenlijke patrouilles zijn mogelijk gemaakt. Dit is van groot belang omdat de veiligheid niet aan de grens ophoudt en criminaliteit zich niets van grenzen aantrekt.

Thema bijeenkomst
Een juridische basis is mooi. Maar waar het om gaat is samenwerking in de praktijk om onze grensregio veiliger te maken. Het politiekorps Limburg Zuid vervult al een tijd een voortrekkersrol en de internationale aandacht van het korps Limburg Noord richt zich tot dusverre voornamelijk op Duitsland. Échte operationele samenwerking met België komt maar niet van de grond omdat daar nog onvoldoende aandacht voor is. Dat moet veranderen. Hoe dat moet, wordt besproken tijdens de bijeenkomst in Weert.

Beneluxparlement
Het Beneluxparlement bestaat uit Nederlandse, Belgische en Luxemburgse parlementsleden. Het is één van de componenten van de Benelux Unie. Het parlement is een adviserende instantie. Naast de aangelegenheden eigen aan de Unie, behandelt het Beneluxparlement meer bepaald de culturele toenadering, de samenwerking op het gebied van het buitenlands beleid, de eenmaking van het recht tussen de drie lidstaten en elke andere aangelegenheid met een gemeenschappelijk belang. Het overleg is een andere essentiële dimensie van het Beneluxparlement dat zich over Europese aangelegenheden dient uit te spreken.

Noot voor de pers,