Gemeente Sneek


Ouderenbeleid Sneek goed op koers
Het ouderenbeleid van de gemeente Sneek ligt goed op koers. Vrijwel alle doelen die de gemeente zich had gesteld zijn gehaald. Dit blijkt uit een evaluatie van de Nota Ouderenbeleid 2002-2005 van de gemeente Sneek.

De raad Sneek stelde eind 2001 de Nota ouderenbeleid 2002 - 2005 vast. Hierin werden de doelen opgenomen die de gemeente in de afgelopen paar jaar wilde bereiken op het gebied van ouderenbeleid. Het streven van de gemeente richtte zich vooral op wonen en welzijn. Een paar belangrijke doelen waren bijvoorbeeld dat er gezorgd moest worden voor voldoende en voldoende goede woonruimte voor ouderen, dat er één loket ontwikkeld moet worden voor integraal advies over welzijn, wonen en zorg, en dat er een ouderenadviseur aangesteld moet worden om kwetsbare ouderen te adviseren en te begeleiden.

Als er teruggekeken wordt op de periode 2002 - 2005 blijkt dat vrijwel alle doelen gehaald zijn.

Zo is in het Woonplan van de gemeente Sneek precies berekend aan hoeveel woningen voor ouderen er de komende jaren behoefte zal zijn, en aan welke eisen die woningen moeten voldoen. Het kunnen beschikken over deze gegevens was een van de doelen.

Verder blijkt het loket Delphion op het Hoogend duidelijk in een behoefte te voorzien. Dit is het loket waar mensen terecht kunnen met vragen over wonen, welzijn en zorg. Het werd ruim twee jaar geleden opgericht door de gemeente in samenwerking met Thuiszorg Zuidwest Friesland. Het loket is bereikbaar op nummer 461240.

Ook de aanstelling van de ouderenadviseur wordt zeer op prijs gesteld door ouderen. Steeds meer ouderen weten haar te vinden met allerlei vragen over regelingen, instanties en dergelijke. De ouderenadviseur is bereikbaar via nummer 421313 (Profiel ouderenwerk in De Poort).

De gemeente blijft streven naar het voeren van een goed ouderenbeleid. Voor de komende periode is van belang hoe de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) er precies uit komt te zien. Bekend is al wel dat veel onderdelen van het huidige ouderenbeleid ook een onderdeel vormen van de nieuwe WMO.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 16-2-2006