Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg Op donderdag 16 februari werd overlegd tussen de vier landelijke politiebonden en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Er is gesproken over een groot aantal onderwerpen, waarvan de volgende op dit moment belangrijk zijn:

Lederen blouson
Tijdens de onderhandelingen over het nieuwe politie-uniform is afgesproken dat deze leren jekker tot 2015 gedragen kan worden. Let wel, dit geldt alleen voor diegenen die op 21 januari 2005 ook in het bezit waren van een jekker. Zij kunnen tot uiterlijk 31 december 2007 één keer een bestelling plaatsen voor de vervanging van hun huidige lederen blouson en mogen die dus nog bijna 10 jaar blijven dragen.

De ACP heeft uit verschillende korpsen signalen gehad dat geprobeerd wordt het dragen dan wel bestellen van de lederen blouson te verhinderen. Wij hebben de minister aangegeven dat het niet zo kan zijn dat afspraken die op landelijk niveau worden gemaakt, in de korpsen via een achterdeur worden tegengehouden. De minister is het met ons eens en zal de betreffende korpsen hierover nogmaals inlichten. Ervaart u in uw korps problemen bij het dragen of bestellen van de lederen blouson? Laat het ons weten op reactie@acp.nl

Werkgroep bewapening, uitrusting en kleding (BUK) In de BUK-werkgroep wordt door afgevaardigden van het ministerie van BZK en de bonden gesproken over bewapening, uitrusting en kleding van de Nederlandse politie. Sinds de onderhandelingen over het nieuwe basis politieuniform is deze werkgroep niet meer bijeen geweest. In het overleg van 16 februari zijn opnieuw afspraken gemaakt over de werkgroep. Hierbij is een plan van aanpak op tafel gekomen dat duidelijk maakt hoe elk proces over een bepaald BUK-onderwerp moet lopen. Daarmee wordt duidelijk wie waar over gaat en waar de verantwoordelijkheid in een bepaalde fase ligt. Ook is gesproken over de manier waarop de bonden en de minister na een aanbestedingsprocedure geïnformeerd worden of het totale afgesproken programma van eisen ook na de aanbesteding nog van kracht is. Op die manier voorkomen we samen dat we voor verrassingen komen te staan bij de uitlevering van producten.

De politiebonden hebben invloed daar waar het gaat om veiligheid, draagcomfort en de rechtstoestand die raken aan een onderwerp. Binnenkort komt de werkgroep weer bij elkaar. Er zal dan onder andere gesproken gaan worden over het nieuwe dienstwapen voor de politie.

CAO commissies
In de CAO 2005-2007 zijn veel afspraken gemaakt die nu moeten worden uitgewerkt. Hiervoor wordt een aantal commissies opgericht. Tijdens het overleg is gesproken over de (invulling van) commissies die op zeer korte termijn aan de slag gaan. Dat zijn: commissie werktijdenmodaliteit, commissie waarborgfonds, commissie reorganisaties, en de commissie Politiezorgpolis (loopt al). Hierin nemen zowel het ministerie van BZK als de bonden ACP, NPB en VMHP deel. De werkgroepen BUK, RTGP, Capaciteitsmanagement/ ATW en de aanbestedingscommissie levensloop gaan ook binnenkort (weer) van start.

Samenwerkingsverbanden/VTS
De Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (VtsPN) heeft tot doel het beheer voor de gehele politie Nederland doelmatig te bevorderen. In eerste instantie gaat het om taken op het gebied van ICT. Zo zullen het huidige CIP, ISC en ITO in de samenwerking opgaan. De korpsbeheerders sturen dit proces aan, gesteund door de Raad van Hoofdcommissarissen. De minister van BZK stemde in oktober 2005 in met de oprichting van deze VtsPN. De minister heeft aangegeven dat hij erop toe zal zien dat de ontwikkeling van de VtsPN in lijn blijft met de oprichting van de nieuwe politieorganisatie die het kabinet voor ogen heeft. Het is de bedoeling dat de VtsPN op 1 juli 2006 van start gaat.

De ACP heeft aangegeven dat er op dit moment veel onduidelijkheid bestaat onder onze leden. Er worden allerhande bewegingen gemaakt in de korpsen onder de vlag van de VtsPN. Terwijl het daarbij om de ICT-organisaties gaat en dus niet om het samenwerken/integreren van bijvoorbeeld de servicecentra van twee regios.

Om goed voor ogen te houden wat er speelt en welke tijdlijn daarvoor geldt, is afgesproken dat de vakorganisaties vanaf het begin worden betrokken bij de diverse ontwikkelingen. Binnenkort wordt daarmee een begin gemaakt. Op die manier kunnen wij onze medezeggenschap en leden van de ontwikkelingen op de hoogte houden en daarmee een stuk onduidelijkheid wegnemen.