Ingezonden persbericht


Telemedicine Stimuleringsprijs naar 'Telebegeleiding bij Hartfalen'

Den Haag, 16 februari 2006 -

Stef Blok, voorzitter van de vaste kamercommissie voor VWS, heeft gistermiddag de vierde Nitel Telemedicine Stimuleringsprijs 2005 uitgereikt aan Telebegeleiding Hartfalen Zuid-Limburg. Met de ICT-toepassing kan ziekenhuisopname van hartpatiënten met dertig procent omlaag.

De winnende inzending geeft mensen met hartfalen - veelal ouderen - thuis via een eenvoudig te bedienen apparaat dagelijks informatie over hun gezondheidstoestand door. Als de gezondheidstoestand verandert, kan het ziekenhuis snel en adequaat ingrijpen. Doordat de hartpatiënt iedere dag een aantal vragen te beantwoorden krijgt, kan hij zich bovendien een optimaal leefpatroon aanmeten.

De uitreiking vond plaats tijdens de beurs Zorg & ICT in de Utrechtse Jaarbeurs door tweede kamerlid Stef Blok, voorzitter van de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Blok is eveneens lid van de Raad van Advies van EPN-Platform voor de Informatiesamenleving, waarvan het Nederlands Instituut voor Telemedicine (Nitel) onderdeel is.

De Telemedicine Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de vierde maal werd uitgereikt, is bestemd voor een ICT-toepassing gericht op transmurale ketensamenwerking vanuit het perspectief van de patiënt. Het winnende project is ontstaan uit een samenwerking van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het Atrium Medisch Centrum Heerlen, het Orbis Medisch Zorgconcern Sittard/Geleen en Sananet.

TNO Informatie- en Communicatietechnologie heeft voor het project de 'TNO Challenge' beschikbaar gesteld. Met deze Challenge lost een team van drie TNO-experts in uiteenlopende disciplines binnen een week een probleem van een organisatie op. Op maandagochtend ontvangt het team de uitdaging en op vrijdagmiddag presenteren ze de oplossing of ten minste een oplossingsrichting aan de organisatie die de uitdaging heeft ingediend. Indien mogelijk wordt vervolgens een demonstratie of 'proof of concept' ontwikkeld om de haalbaarheid en voordelen van de oplossing inzichtelijk te maken. De prijs vertegenwoordigt een waarde van E 15.000,-.

EPN zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving met behulp van ICT. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert, ondersteunt voorbeeldprojecten en initiatieven en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ICT en de samenleving (www.epn.net).

Het Nederlands Instituut voor Telemedicine (Nitel) is onderdeel van EPN. Het zet zich in voor het doorbreken van barrières voor telemedicine-initiatieven (www.nitel.nl).

-----------------------------------