Socialistische Partij

PvdA blokkeert verzet in de Kamer tegen invloed Europa op Nederlands strafrecht

17-02-2006 * De Partij van de Arbeid steunt het kabinet in het toestaan van meer Europese invloed op het Nederlandse strafrecht. Zij weigerde een motie van de SP te steunen - die mede door coalitiepartijen VVD en D66 was ondertekend - om het kabinet te dwingen zich te verzetten tegen steeds meer invloed van de Europese Commissie op het Nederlandse strafrecht. "Dit is hetzelfde als het steunen van de Europese Grondwet, die juist door het Nederlandse volk op 1 juni werd afgewezen," verklaart Kamerlid Jan de Wit, indiener van de SP motie.

De Europese Commissie had aangegeven gebruik te zullen maken van de bevoegdheid die haar door het Europese Hof van Justitie was toegekend om in richtlijnen strafrechtelijke maatregelen op te nemen die verplicht door de lidstaten moeten worden ingevoerd. De minister van Justitie Donner erkende dat de Commissie hiermee ook dingen strafbaar kan stellen die Nederland niet strafbaar wilde stellen. Toch weigerde de minister om zich tegen de Commissie te verzetten, tot grote ergernis van alle Kamerfracties behalve het CDA.

Jan de Wit Minister Donner noemde de ingediende motie echter 'onaanvaardbaar', wat impliceerde dat hij zou aftreden als deze werd aangenomen. De PvdA liet in een stemverklaring weten eigenlijk de motie te willen ondersteunen, maar gezien het standpunt van Donner wilde ze de huidige coalitie niet in gevaar brengen. De PvdA stelde dus het belang van de coalitie vóór het belang van Nederland om zelf te bepalen wat wel en niet tot het strafrecht behoort, en trok de steun voor de motie in. De Wit: "De PvdA had hier duidelijk niet het belang van Nederland in gedachten, maar de wens om samen met het CDA te kunnen regeren na de verkiezingen. Dat is een onzuiver motief."

De invloed van de Europese Commissie op het strafrecht in de lidstaten kan hierdoor een grote vlucht nemen. Nederland verliest door de activiteit van de Europese Commissie het recht om zelf te bepalen wat we erg genoeg vinden om onder het strafrecht te laten vallen. "Hiermee draaien we de in honderden jaren zorgvuldig opgebouwde rechten en plichten in Nederland de nek om," meent De Wit.

Overigens hebben nogal wat landen in Europa deze ontwikkeling onaanvaardbaar genoemd en de machtshonger van de Europese Commissie sterk gekritiseerd.