Provincie Zuid-Holland

Akkoord over westpunt Bentwoud

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Zoetermeer en Rijnwoude

Op 17 februari 2006 hebben gedeputeerde Leen Van der Sar van de provincie Zuid-Holland, wethouder Roerig van Zoetermeer en wethouder van Velzen van Rijnwoude de Samenwerkingsovereenkomst Driehoek Benthuizen ondertekend. Hiermee zijn afspraken vastgelegd over de inrichting van een recreatief bosgebied in de westpunt van Bentwoud, ter grootte van 124 ha (gelegen tussen Benthuizen, Oosterheem en de provinciale weg N209, de zogenaamde driehoek Benthuizen). De onderlinge afspraken hebben betrekking op grondverwerving, inrichting en beheer van dit gebied als recreatief bos en de overdracht van de Omleidingsweg (N457) van de provincie naar de gemeente Rijnwoude.

Omstreeks 2012 is het recreatieve bos volledig ingericht en goed bereikbaar voor een groot publiek. Door nu afspraken te maken over grondeigendom, inrichting en beheer wordt het mogelijk de driehoek in zijn geheel als recreatief bosgebied in te richten. Leen van der Sar: "Door als partijen met elkaar goede afspraken te maken hebben we in 2012 ons doel bereikt: een volledig ingericht bos- en recreatiegebied in de driehoek Benthuizen. Dit akkoord met de gemeenten Zoetermeer en Rijnwoude is daarvan een bevestiging".

Door de overeenkomst kunnen ook twee sportcomplexen (samen 13,5 ha) voor Benthuizen en Zoetermeer in het gebied worden aangelegd. Bovendien zijn in de overeenkomst ook de financiële afspraken tussen de gemeenten en provincie opgenomen en is geregeld wie het beheer uitvoert. De sportcomplexen worden beheerd door de gemeenten. Buiten de sportcomplexen wordt het beheer van het gebied uitgevoerd door Staatsbosbeheer.

Naar verwachting kan vanaf 2008 met de inrichting van enkele percelen worden begonnen. In de tussentijd wordt een concreet inrichtingsplan gemaakt.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22