Gemeente Amstelveen

Stadspeiling 2005: tevredenheid én knelpunten.

Amstelveen is een prettige gemeente om in te wonen. De Amstelveense burgers zijn tevreden over hun woning en hun woonomgeving en voelen zich ook thuis in hun buurt. Dat neemt niet weg dat ook knelpunten worden gesignaleerd, onder andere op het gebied van de dienstverlening, de veiligheid en de woningmarkt. Een grote meerderheid vindt de gemeentepolitiek zeker niet te ingewikkeld, maar of gemeentebestuurders zich veel bekommeren burgers en of het bestuur veel doet om de mensen bij het bestuur van de gemeente te betrekken, wordt nog wel eens betwijfeld.

Dit zijn enkele conclusies uit de Stadspeiling 2005, de tweejaarlijkse peiling onder Amstelveense burgers van 18 jaar en ouders. In november 2005 hebben 1.900 inwoners de vragenlijst van de gemeente beantwoord. Zij hebben hun mening gegeven over veiligheid, de eigen woonomgeving, sport, vrijwilligerswerk, gescheiden afvalinzameling, de relatie tussen burger en gemeentebestuur en andere zaken.

Kwaliteit woonomgeving

86% van de bewoners is tevreden over de eigen buurt. Die tevredenheid geldt ook voor alle afzonderlijke wijken. Voorzieningen voor jongeren van 13 tot 18 jaar worden ronduit negatief beoordeeld en ook over voorzieningen voor ouderen is men minder positief. Tenslotte geeft de Amstelveense burger voor het onderhoud van de buurt gemiddeld het rapportcijfer 7,0. De belangrijkste problemen in de buurt zijn volgens de Amstelveners "verkeersonveiligheid" en het "ontbreken van regelmatig toezicht" en daarmee is het probleem "geluidshinder vliegtuigverkeer" niet verdwenen, maar wel van de eerste plaats verdreven.

Veiligheid en criminaliteit

Vier op de tien Amstelveense inwoners voelt zich "wel eens onveilig". Dit percentage is weliswaar lager dan twee jaar geleden, maar in vergelijking met landelijke en regionale cijfers nog steeds relatief hoog. Bijna drie op de tien Amstelveners is slachtoffer geweest en dan met name van autobeschadiging maar in mindere mate ook andere delicten. De top 3 veiligheidsproblemen van de Amstelveense burgers is al jaren hetzelfde. Op nummer 1 staat "inbraak in woningen" en daarna volgen "te hard rijden" en "vernieling/beschadiging auto's".

Woningmarkt

Over het algemeen is de Amstelveense burger positief over de woning waarin men woont. Starters willen vooral zelfstandig wonen. Afhankelijk van de levensfase en persoonlijke omstandigheden streven veel mensen naar een grotere/luxere woning met tuin. Amstelveen wijkt daarmee niet af van het algemene landelijke beeld.

Informatie openbaar vervoer

In totaal heeft ruim een derde van de bevolking van 18 jaar en ouder de "uitklap"folder over de openbaar vervoerlijnen en dienstregelingen ontvangen en bewaard. In beperkte mate geldt dat de folder daadwerkelijk heeft bijgedragen aan een toenemend gebruik van bus of sneltram.

Mantelzorg en vrijwilligerswerk

Van alle Amstelveense inwoners van 18 jaar en ouder zet 47% zich in voor familie, vrienden, buren, de club/vereniging, de school, de buurt, voor de kerk of andere organisaties. Een derde van de Amstelveense inwoners verricht mantelzorg en dit zijn meer dan gemiddeld vrouwen, ouderen en lager opgeleiden. Gemiddeld wordt 17 uur per maand besteed aan mantelzorg maar achter dit gemiddelde zit een scheve verdeling. Een kwart van de bevolking verricht vrijwilligerswerk en dat zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Relatie burger en gemeentebestuur

Hoe betrokken voelt de inwoner zich bij Amstelveen en de politiek en wat speelt er op dit moment bij de burgers? De uitkomsten laten op veel punten een wisselend beeld zien. Zo voelt naar schatting een derde van de bevolking zich betrokken bij Amstelveen en/of de buurt, een derde voelt zich niet of nauwelijks betrokken De belangstelling voor plaatselijke politieke onderwerpen is niet buitensporig groot. De belangrijkste problemen van Amstelveen zijn volgens de bewoners de hoogte van de gemeentelijke belastingen en heffingen, gevolgd door parkeerproblemen en woningnood. Jongeren vinden vooral de woningnood een belangrijk probleem, voor ouderen is de hoogte van de belastingen en heffingen het belangrijkste probleem.

Winkelcentra

Veruit de meeste Amstelveners kopen de dagelijkse boodschappen in Amstelveen zelf. Winkelcentrum Groenhof is hierbij het meest populair, gevolgd door Kostverlorenhof en het Stadshart. De auto is ook het belangrijkste vervoermiddel voor de dagelijkse boodschappen.

Gescheiden afvalinzameling

Het blijkt dat de Amstelveense burgers de ondergrondse containers voor glas, papier, batterijen en textiel heel goed weten te vinden. Ruim acht op de tien Amstelveners gebruiken de containers (bijna) altijd. Ook het afvalbrengstation weten veel Amstelveners te vinden. Tweederde van de duobakgebruikers wil GFT gescheiden kunnen blijven aanbieden en vier op de tien gebruikers van verzamelcontainers vindt dat ook wenselijk.

Stedenbanden

De bekendheid van de stedenbanden in Amstelveen is redelijk goed te noemen: ruim vier op de tien inwoners van 18 jaar en ouder is op de hoogte. De bekendheid komt meestal door de borden bij de gemeentegrens of de stukken in lokale kranten. communicatie hierover kan worden verbeterd, dan hebben ze dat misschien volgende keer wel.

Culturele voorzieningen en activiteiten

De Amstelveense inwoners van 18 jaar en ouder hebben een behoorlijke belangstelling voor podiumkunsten. Vier op de vijf Amstelveners hebben het afgelopen jaar podiumkunsten bezocht. Daarnaast worden ook cabaret, musical en toneel relatief goed bezocht.

Sportbeoefening

57% van de Amstelveense burgers behoort tot de regelmatige sporters. Amstelveen telt daarmee naar schatting 36.000 regelmatige sporters. De niet-sporters geven als reden op: "geen tijd" en "geen belangstelling", maar ook "persoons- of gezinsomstandigheden" en "te duur".

Amstelveen, 17 februari 2006

Noot voor de redactie,