Fortis Bank

11b0aa4.jpg

Published: 12:00 17.02.2006 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Equator Principles: Fortis past milieu- en maatschappelijke criteria toe bij projectfinanciering

Fortis heeft de Equator Principles overgenomen - dit zijn richtlijnen voor verantwoorde projectfinanciering. Fortis zal deze richtlijnen wereldwijd toepassen bij projectfinanciering in alle bedrijfssectoren. Het duurt naar verwachting een half jaar voordat de Equator Principles volledig zijn geïmplementeerd.

Met het toepassen van de Equator Principles maakt Fortis deel uit van een groep van 40 toonaangevende internationale financiële instellingen, die samen wereldwijd verantwoordelijk zijn voor meer dan 75% van alle projectfinancieringen.

Filip Dierckx, CEO Fortis Merchant Banking en lid van het Executive Committee van Fortis: 'Fortis wil op verantwoorde wijze groeien. Door het toepassen van de Equator Principles, zet Fortis een nieuwe stap op weg naar duurzame ontwikkeling. Uitmuntende financiële resultaten. is niet het enige wat teltWij zetten ons in om de prestaties van Fortis op dit belangrijke gebied te vergroten; zodanig zaken doen dat het geen schadelijk effect heeft op het milieu of op de maatschappij.'

Duurzaamheid houdt meer in dan alleen verklaringen en beginselen; het gaat vooral om woorden omzetten in daden. Daarom heeft Fortis een afdeling Corporate Sustainability opgericht die direct rapporteert aan Herman Verwilst, deputy CEO. Deze afdeling zal zijn krachten bundelen met een speciaal hiervoor opgericht onderdeel van Merchant Banking, de Environmental and Social Unit , om zo de Equator Principles te verankeren in de projectfinancieringsactiviteiten van Fortis.

De Equator Principles zijn gebaseerd op de beginselen en regelgeving van de Wereldbank en haar organisatie voor de financiering van de private sector in ontwikkelingslanden, de International Finance Corporation (IFC). Aan de hand van deze beginselen worden projecten gerangschikt op basis van het milieu- en maatschappelijke screeningproces van de IFC. Ze worden in de categorieën A, B of C (hoog, gemiddeld of laag milieu- of maatschappelijk risico) ingedeeld. Voor A en B projecten (hoog en gemiddeld risico), moet de geldnemer een Environmental Impact Assessment doorlopen dat zich richt op de milieu- en maatschappelijke kwesties die middels de categorieën in kaart worden gebracht. Voor A en waar van toepassing voor B projecten, moet de geldnemer na overleg met de plaatselijke stakeholders een Environment Management Plan indienen gericht op het verminderen, bewaken en beheren van milieu- en maatschappelijke risico's.

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een breed pakket van producten en diensten via de eigen kanalen, in samenwerking met het verzekeringsintermediair en via andere distributiepartners. Met een marktkapitalisatie van EUR 37,34 miljard (31/01/2006), behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. Onze sterke solvabiliteit, onze aanwezigheid in 44 landen en de toewijding en het professionalisme van onze 56.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit, een combinatie die garant staat voor optimale dienstverlening. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Persvoorlichting:

Brussel:

+32 (0)2 565 3584
Utrecht:

+31 (0)30 226 3219
Investor Relations:

Brussel:

+32 (0)2 510 5391
Utrecht:

+31 (0)30 226 3220

PDF versie van het persbericht