Korps Landelijke Politiediensten

Landelijke alcoholcontrole autosnelwegen

Alcoholcontrole Verkeerspolitie

Driebergen, 17-02-2006 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met een aantal Regiopolitiekorpsen in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 januari 2006 op zes locaties langs de autosnelwegen alcoholcontroles gehouden. Alle bestuurders die zijn staande gehouden ondergingen een blaastest. Bestuurders die teveel hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse. In totaal werden 4797 blaastesten uitgevoerd, zijn er 44 pvs opgemaakt voor rijden onder invloed en is bij 6 bestuurders het rijbewijs ingevorderd vanwege een te hoog promillage.

Deze controles zijn gehouden in het kader van de vijf landelijke alcoholcontroles die alle politiekorpsen dit jaar zullen houden. De resultaten van de controles langs de autosnelwegen zijn afzonderlijk vermeld in het bijgevoegde actieverslag. De resultaten van de Regiopolitiekorpsen zullen op een later moment bekend worden gemaakt.

De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2004 vielen er 881 doden in het verkeer. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is ongeveer 20 tot 25 % (ruim 200) direct en indirect toe te schrijven aan het onder invloed rijden van alcoholhoudende drank.

De controles vonden plaats op de rijksweg A1 te Muiden, A2 Maastricht, A13 te Delft, A27 te Nieuwegein, A28 te Zwolle en A58 te Gilze Rijen. Aan de controles werkten ruim 80 medewerkers deel.

Muiden:

Bij 2 beginnende bestuurders rijbewijs ingevorderd vanwege te hoge promillage, bij controle ook aanwezig douane en bureau motorrijtuigbelasting, 16 x pv voor niet tonen rijbewijs, 5 x pv voor de WAM , niet verzekerd, 1 x bellen met gsm tijdens rijden, 4 x pv voor verlopen APK, 1 x pv rijden zonder geldig rijbewijs, 1 x pv voor niet dragen gordel, 1 x pv voor snelheid, 1 x pv voor rijden tijdens rijontzegging tevens op verzoek van politie Amsterdam-Amstelland achtervolging ingezet en auto staande gehouden bleek dat de bestuurder teveel gedronken had (art. 8 WVW) en zaak is door Amsterdam zelf afgehandeld.

Maastricht:

Een personenauto, die aanvankelijk voldeed aan het stopteken naar de controleplaats werd gedirigeerd, en kwam daar nagenoeg tot stilstand. Plotseling gaf deze bestuurder weer gas en ging er vandoor. Een gereed staande politievoertuig zette hierna meteen de achtervolging in. Omdat de bestuurder dacht dat hij dit niet kon winnen, besloot hij zijn voertuig de berm in te rijden, waar hij het op een lopen zetten, en over een sloot en hek een bosperceel in vluchtte. Met een speurhond werd getracht de verdachte te traceren, helaas zonder resultaat. Bij controle bleek deze personenauto, een Renault Laguna, eerder op de dag te zijn ontvreemd te Baexem (M-Limburg).

Delft:

2 x pv opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs, 5 x pv voor diverse technische gebreken zoals gladde banden en ondeugdelijke verlichting,
1 x pv voor niet handsfree bellen en 4 pv niet voldoen identificatieplicht.

Nieuwegein:

Tijdens de alcoholcontrole werd door een collega aan een bestuurder een aanwijzing gegeven om aan te sluiten in de rij voor het afnemen van een blaastest. De bestuurder reed niet de aangegeven richting op maar gaf gas en reed tegen een collega aan en reed vervolgens met gierende banden naar de pomp. Hij ging vervolgens tanken. Door andere collegas werd de man aangesproken en werd die persoon aangezegd dat hij was aangehouden wegens het niet opvolgen van een aanwijzing. De bestuurder wilde eerst binnen afrekenen. Dit werd door de collegas toegestaan. Zij liepen met de man mee naar binnen. Binnen heeft de man allerlei uitspraken gedaan zoals ga boeven vangen etc. waar het publiek bij was. Nadat de man had afgerekend liep hij met de collegas naar buiten. Vervolgens wilde de man naar de auto lopen de collegas hebben de man aangegeven dat hij met hun mee moest en pakten hem vast. Hierna begon de man zich te verzetten. Hij is vervolgens met gepast geweld aangehouden. Tijdens deze

aanhouding bemoeide de zoon van de man zich met de zaak en deze werd eveneens met gepast geweld tegen de grond gewerkt. Beide verdachten werden geboeid en aangehouden.De vrouw van de man wilde zich ook nog bemoeien met de zaak en werd door een collega op afstand gehouden. De verdachte is reeds gehoord voor verzet en niet opvolgen aanwijzing. Verder: 3 x pv voor rijden zonder rijbewijs, 1 x pv rijden zonder gordel.

Zwolle:

Tijdens de controle een bestuurder aangetroffen die kennelijk onder invloed was van verdovende middelen (drugs) en alcohol en dermate agressief was dat hij aangehouden werd en geboeid werd afgevoerd (weigerde tevens mee te werken aan de ademanalyse)

Bij start v/d controle eerst een kop-staart aanrijding afgehandeld waarbij 8 autos waren betrokken en vervolgens twee vrachtautos, op de vluchtstrook, met lekke banden geassisteerd.

Gilze en Rijen:

Bij een bestuurder rijbewijs ingevorderd, in vier gevallen werden beginnend bestuurders aangetroffen die het rijbewijs niet bij zich hadden. Tegen deze bestuurders is pv opgemaakt in 1 geval kwam de moeder van een bestuurder het rijbewijs op lokatie toch nog tonen.