Ingezonden persbericht


Persbericht

SP daagt wethouder uit: tel de gekapte bomen

"Ook moet er een enkele boom verdwijnen voor de aanleg van het hek rondom het Dinobos." Aldus de uitspraak van Wethouder Strengers over de kap van enkele honderden bomen rond de Dierentuin. (bron teletekst Omroep Amersfoort en Amersfoortse Courant) De SP daagt de wethouder uit om de situatie in Bos Birkhoven te onderzoeken en samen met de SP de gekapte bomen te tellen. Ook in de vergadering van de Ronde had de SP dit aanbod al gedaan. De wethouder ging er toen niet op in. Nu de wethouder beweert dat de SP onjuistheden vertelt, is het niet meer dan fair om op dit aanbod van de SP in te gaan.

Wij moeten aannemen dat Wethouder Strengers (VVD) niet ter plekke is geweest, anders zou hij weten dat vooral bomen zijn gekapt in het gebied van de uitbreiding van de Dierentuin. In dit gebied is geen sprake van dunning, zelfs een leek kan dat zien. En ook een deskundige informeerde ons desgevraagd dat hier geen sprake is van dunning. Op een zeer beperkt gebied zijn hier enkele honderden bomen verdwenen. Een zware machine velde elke paar minuten een boom. Leden van de SP zijn hier enkele uren bij aanwezig geweest. Gelijktijdig vernielde de zware machine de onderbegroeiing, daar waar zich mogelijk zeldzame mossen bevinden. Daarnaast werden bij het vallen van de gekapte bomen tal van andere bomen vernield doordat deze vallende bomen takken meetrokken van de overige bomen.

Voor de uitbreiding van de dierentuin is nog geen ontheffing inzake de Flora en Faunawet verleend. Ook de artikel 19 procedure is nog niet volledig doorlopen. Er is dus geen enkele grond aanwezig om nu al te kappen in dit gebied, integendeel gewacht moet worden op de mogelijke ontheffing. (Overigens werden ook 2 bomen gekapt op het terrein van de dierentuin zelf, vergunning?). Het zal bekend zijn dat de Flora en Fauna wet boven de Boswet gaat. Het uitgangspunt van de wet is 'nee, tenzij'. Dit betekent dat activiteiten met een schadelijk effect op beschermde soorten planten en dieren in principe verboden zijn. Daarnaast erkent de wet dat ook dieren die geen direct nut opleveren voor de mens van onvervangbare waarde zijn

Medewerker Klingen van het Utrechts Landschap gaf in een telefoongesprek tegenover ons lid Wim Schoonheym in eerste instantie toe dat de kap van bomen een vriendendienst was van het Utrechts Landschap tegenover het Dierenpark Amersfoort. Later belde hij terug en zei dat hij zich had vergist en dat het dunning betrof. Hij had zich kennelijk met zijn uitspraak vergaloppeerd.

De SP is verbaasd dat het college ook nog eens 15000 Euro uittrekt voor een eenmalige subsidie aan het Dierenpark voor het Dinopark in het kader van bevordering van het toerisme. Het lijkt ons dat bevordering van het toerisme beter via de VVV, als neutrale instantie zonder winstdoel, kan geschieden, in plaats van via een particuliere BV.

De SP is voor maximaal behoud van het bos Birkhoven Bokkeduinen en is teleurgesteld dat 100.000 M2 vrij toegankelijk bos in handen van het Dierenpark komt.

O ja, en voor alle duidelijkheid, wethouders Strengers: de aktie van de SP heeft niets te maken met de verkiezingen. Aktie + fractie is ons uitgangspunt. Behoud Bosbad, Geen sloop in Soesterkwartier, onderzoek Sociale Dienst, enzovoorts, weet u nog?

Nadere informatie:
Wim van Gammeren, telefoon 4612642, b.g.g. 06-53520842


---- --