Ingezonden persbericht


17 februari 2006

BN ers zetten zich in voor een rookvrije sportomgeving

Vanaf donderdag 9 februari zetten zes bekende Nederlanders zich in om Nederlandse sportkantines rookvrij te maken. Onder andere Rossana Lima, Richard Witschge en Quinty Trustfull ondersteunen hiermee de Clean Club Clinics, een initiatief van NiQuitin. In een wekelijks videodagboek, dat iedere donderdag om 19.25 uur te zien is bij SBS6 Shownieuws, laten zij zien hoe zij zelf sporten en hoe zij het doel van de Clean Club Clinics ondersteunen.

SBS6 Shownieuws volgt in totaal zes bekende Nederlanders terwijl ze aan het sporten zijn. De camera richt in eerste instantie op drie bekende Nederlanders. Rossana Lima staat in haar vrije tijd veel op de trilplaat, Richard Witschge voetbalt nog veel en doet aan fitness en Quinty Trustfull heeft haar sporthart verloren aan tennis. Alledrie ondersteunen zij de Clean Club Clinics: een oproep aan alle sportverenigingen in Nederland om hun kantines rookvrij te maken. Als extra stimulans voor alle sportclubs maken de deelnemende verenigingen die het gelukt is om de kantine rookvrij te krijgen, kans op een clinic van topsporters uit verschillende takken van sport, zoals de voetballer Richard Witschge. Sportverenigingen kunnen zich voor de Clean Club Clinics aanmelden via de site www.cleanclubclinics.com.

Leden van sportverenigingen zetten zich gezamenlijk in

Sinds de start van de Clean Club Clinics op 1 februari hebben zich al 18 sportverenigingen aangemeld die meedingen in de strijd om een gratis clinic van een bekende Nederlandse sporter. Alle deelnemende sportclubs streven ernaar om hun eigen leden de mogelijkheid te geven in een gezonde omgeving te kunnen sporten.

Sporten is gezond, en daarbij past roken gewoon niet. Rondom het sportveld moet iedereen gezond leven! aldus één van de aangemelde verenigingen.

Een sportclinic zou ook een leuk schouderklopje zijn voor al onze vrijwilligers. En voor de rokers onder ons een stimulans om misschien van gedachten te veranderen? , is een andere reactie van een sportclub.

Coach steeds belangrijker om je doel te bereiken

In de clinic coachen topatleten, uit verschillende disciplines, sporters om beter te presteren en te bereiken wat zij willen. Hulp van een coach om je doel te bereiken is in de sport de normaalste zaak. Bij stoppen met roken is dit een heel ander verhaal. Van de rokers in Nederland die willen stoppen, doet 64% dit nog steeds op de moeilijkste manier, namelijk zonder hulpmiddel zoals NiQuitin. Met de Clean Club Clinics kunnen deze mensen nu ook een coach vinden voor hun stoppoging.

Waarom deze actie?

Nederland telt op dit moment 4,6 miljoen rokers. Dit is 28 procent van de bevolking. (cijfers TNS Nipo). Momenteel geldt alleen een rookverbod bij overheidsinstellingen en door de overheid gesubsidieerde inrichtingen voor de binnensport. Niet-gesubsidieerde (commerciële) sportinrichtingen en instellingen voor de buitensport hoeven niet rookvrij te zijn. De overheid vindt dit onderscheid ongewenst en streeft naar het rookvrij maken van de gehele sportsector. Vanuit de brancheorganisaties is, vooral door NOC*NSF, aangedrongen op het benutten van de mogelijkheid van zelfregulering voordat aanpassingen van de regelgeving plaatsvindt. Hoofddoel hierbij is het komen tot een rookvrije sportsector vanuit de gedachte dat roken en sport niet samengaan

---Einde bericht--

Meer informatie over de Clean Club Clinics vindt u op: www.cleanclubclinics.com

Beeldmateriaal kunt u downloaden via: www.cleanclubclinics.com/pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Edelman NiQuitin

Jan willem te Gussinklo Ohmann Tom Lebrechthausen

Tel: 023-5542030 Tel: 030-69381000

E: janwillem.tegussinklo@edelman.com E: tom.t.lebrechthausen@gsk.com