Time : 4:32:25 PM
Date : Friday, February 17, 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Volksgezondheid waarschuwt voor bijzonder gevaarlijke drugs in België In het kader van het "Early Warning System" werd het programma drugs van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid op de hoogte gebracht van de analyse van een tablet waarin mCPP (hoofdbestanddeel) werd geïdentificeerd. Deze analyse werd uitgevoerd door het Toxicologisch laboratorium van het Provinciaal Instituut voor Hygiëne en Bacteriologie te Bergen. De tablet werd ingezameld door vzw Modus Vivendi (Brussel) begin februari 2006. De tablet bevat naast mCPP ook MDMA (1%) en caffeïne. Ze heeft de volgende kenmerken:

Vorm :rond
Kleur : wit
Logo :Mitsubishi
Breuklijn : ja
Gemiddelde diameter : 8,90 mm
Gemiddelde dikte (midden) : 3,50 mm
Gemiddeld gewicht : 270 mg

Sinds juli 2005 werd mCPP reeds verscheidene malen teruggevonden in in beslag genomen tabletten en in de urine van druggebruikers. Ook in andere lidstaten van de Europese Unie werd mCPP teruggevonden. Het is de eerste keer in België dat mCPP werd aangetroffen in tabletten andere dan 'regenboogjes' (rond, kleur beige met groene, gele, rode, blauwe en oranje brokstukjes die niet gelijkmatig verdeeld zijn over de tablet zonder breuklijn). In andere Europese landen werd reeds mCPP aangetroffen in tabletten met logos zoals Versace, Lacoste, Rolls Royce,...

Over de effecten van mCPP is weinig geweten. Angst, rillingen, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid kunnen optreden.

Men moet nogmaals waarschuwen dat het gebruik van illegale drugs altijd gevaarlijk is. Gezien het steeds gaat om niet gecontroleerde samenstellingen kunnen druggebruikers nooit weten wat ze innemen.

Voor informatie:
Programma Drugs, WIV
Tel.: 02 642 57 12
e-mail: birn@iph.fgov.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR