Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
17 Vragen van de heer D. Schuurman
(vragen binnengekomen op 17 februari 2006)


Per 1 januari jl is het gebruikersdeel van de OZB voor woningen afgeschaft. Dat betekent dat veel inwoners van Utrecht (zullen) merken dat hun aanslag voor onroerende-zaakbelasting (OZB) veel lager uitvalt dan vorig jaar of zelfs geheel kom te vervallen.

Hierbij komt nog dat dankzij een amendement van de CDA-fractie in de Tweede Kamer kleine zelfstandigen waaronder agrariërs ook kunnen profiteren van deze lastenverlichting. Voor mensen die wonen in een bedrijfspand geldt namelijk dat het woondeel is vrijgesteld van het OZB-gebruikersdeel op niet-woningen. Bewoners moeten dan wel deze vermindering aanvragen binnen zes weken na dagtekening van de aanslag voor het OZB-gebruikersdeel voor de niet-woning.

De CDA-fractie wil graag dat de kleine zelfstandigen in Utrecht van dit voordeel optimaal kunnen profiteren en stelt daarom de volgende vragen aan het college:

1. Is het college bekend met het voordeel voor kleine zelfstandigen dankzij de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB?
2. Is het college het met de CDA-fractie eens dat het belangrijk dat kleine zelfstandigen op de hoogte zijn van het mogelijke voordeel zoals dat bestaat bij de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB?
3. Zo ja, is het college bereid hierover betrokkenen te informeren middels bijvoorbeeld een informatiecampagne?


---- --