Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Vogelgriep verwacht in Nederland
Uitzenddatum: Vrij. 17 februari 2006, 20.30u

Het is niet meer de vraag of er vogelgriep komt, maar wanneer. Dat zei minister Veerman van Landbouw vanmiddag na de ministerraad. âWe houden ons hart vast.â In Netwerk een gesprek met R. Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziekten, en viroloog A. Osterhaus over wat nou de gevaren zijn van de vogelgriep voor onze
gezondheid.

Niet besmet
In een laboratorium zijn dode zwanen, die werden gevonden in de Flevopolder en bij Kampen, onderzocht. Zojuist werd bekend dat de vogels niet besmet zijn met het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1.

Advertenties
Volgende week zal de regering de Nederlandse bevolking via advertenties uitleggen wat mensen moeten doen als ze bijvoorbeeld een dode vogel vinden. Het advies is om ze niet aan te raken en op te rapen.

Inenten
Minister Veerman van Landbouw probeert van de Europese Commissie goedkeuring te krijgen voor het (vrijwillig) laten inenten van hobbykippen, zodat ze zijn beschermd tegen het gevaarlijke vrius. De Commissie praat er volgende week over.

Haken en ogen
Er kleven wel een paar haken en ogen aan vaccinatie. Ten eerste duurt het drie weken voordat een dier immuun is. Ook is het verschil niet meer duidelijk tussen een geënt en niet-geënt dier. Beesten die gevaccineerd zijn, mogen namelijk niet in de voedselketen terecht komen, omdat het vlees van die dieren moeilijk te onderscheiden is van vlees van besmette dieren.

Bekijk eerdere uitzendingen over de vogelgriep >> Links:
Dossier: Vogelgriep (NOS)
Dossier Vogelgriep (RIVM)
Maatregelen m.b.t. vogelgriep
Voedingscentrum over vogelgriep