Raad voor de Journalistiek

Vrijdag 17 februari 2006

13.30 uur
Klacht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), Schieland Borsboom NVM Makelaars BV en C.J. Borsboom betreffende een uitzending van het televisieprogramma Kassa (VARA) van 24 september 2005. Klagers stellen dat telefoongesprekken zijn opgenomen en uitgezonden zonder dat zij daarvan wisten c.q. daarvoor toestemming hadden gegeven. De telefoongesprekken zijn bovendien onjuist weergegeven en daaruit zijn verkeerde conclusies getrokken, aldus klagers. Zij stellen verder dat in de uitzending ten onrechte zeer algemene, onjuiste stellingen over de makelaar zijn gedaan. Ten slotte is volgens klagers niet of althans op onjuiste wijze wederhoor toegepast. Aan de NVM is gevraagd om commentaar te geven, maar bij de woordvoerder is een verkeerd beeld gecreëerd over hetgeen in de uitzending aan de orde zou komen, aldus klagers.


14.15 uur
Klacht van J. Hop tegen J. Dijkstra met betrekking tot het artikel Debat ondernemers en politiek niet uit de verf dat op 14 december 2005 in het Ermelos Weekblad is gepubliceerd. In het artikel staat over klager onder meer De heer Hop (Groep Hop) nam de hele vinger en las niet alleen zijn stelling voor maar ook het hele verkiezingsprogramma. Klager meent dat sprake is van onjuiste, suggestieve berichtgeving. Hij is lijsttrekker van de nieuwe groepering Groep Hop en doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens klager heeft hij er dus belang bij dat juiste informatie over hem wordt gepubliceerd en dat onjuiste informatie wordt gerectificeerd.

In het eerste halfjaar van 2006 zijn verder zittingen gepland op 3 en
17 maart, 7 en 28 april, 11 mei, 2 en 16 juni. Nadere informatie over de klachten die tijdens een zitting mondeling worden behandeld, volgt ongeveer een week voor de zitting. Wijzigingen worden voorbehouden.