WK SNERTkoken en WK STAMPPOTkoken

St. Oud Hollandse Gerechten


Driek van Wissen, overhandigt de snertslaif tijdens WK Snertkoken als snertdichter.

Groningen-. Wij zijn er bijzonder trots op dat Driek van Wissen, Dichter des Vaderlands, bij de prijsuitreiking een speciaal Snertgedicht gaat voordragen, aldus Marianne Wijnhold van organisatieburo Wijnhold Internal Affairs en organisator van het WK. Driek van Wissen is een vormvast dichter. Hij schreef onder meer kwatrijnen, rondelen en ollekebollekes, maar het sonnet heeft zijn bijzondere voorkeur. Zijn gedichten zijn over het algemeen vrij luchtig van toon. In 1987 werd Driek van Wissen onderscheiden met de Kees Stip Prijs. Naast gedichten schreef Driek van Wissen ook liedteksten, o.a. voor het VARA-radioprogramma 'Spijkers met koppen'. Vijf seizoenen lang was hij te horen en te zien in het TROS-programma 'Binnenlandse Zaken', onder andere met zijn 'Kritiek van Driek'.

De Snertjury voor het WK Snertkoken en het WK Hollandsche stamppot in Groningen op vrijdag 17 februari 2006 is nu compleet. Opnieuw maakt Johan Klein Gebbink, chefkok van het Nederlands Elftal deel uit van de Snertjury. Zijn drukke voorbereidende werkzaamheden voor het komende WK voetbal in Duitsland, was geen belemmering om weer met veel enthousiasme aan onze jury deel te nemen

Wij stellen de Snertjury hierbij graag aan u voor:
Jan Dales uit Loppersum, voorzitter van de jury en deskundige op het gebied van peulvruchten en streekgerechten.
Johan Klein Gebbink, voorheen keukenmanager bij een groot hotelbedrijf, die trainingskampen verzorgden voor diverse nationale en internationale voetbalclubs. Al jaren chefkok van het Nederlands Elftal in binnen- en buitenland. Daarnaast mede-eigenaar van Kookstudio Cookdown in Heelsum.
Janet Wesseldijk-Bos, horeca-ondernemer van het Trefcentrum in Bedum.
Willemijn Kaptein , Hoofd Marketing en Communicatie van Stichting Vrienden van het Platteland en Eindredacteur van het kwartaalmagazine Platteland (oplage 100.000). Mede-Organisator van de jaarlijkse Week van het Platteland, met ontmoetingen op het platteland tussen burgers en buren.
Jan Luik uit Staphorst, chefkok van het gerenommeerde Hotel Restaurant Waanders in Staphorst. In 2003 werd het restaurant door een landelijk dagblad uitgeroepen tot het beste restaurant waar de lekkerste snert werd geserveerd.

Door de grote toeloop van deelnemers, kunnen er geen deelnemers meer geplaatst worden voor de wedstrijd WK SNERTKOKEN en het WK HOLLANDSCHE STAMPPOTKOKEN 2006. De deelnemers komen uit het hele land. Er zijn nu 30 snertkokers en 13 stamppotkokers. Via de website www.oudhollandschegerechten.nl kan men zich alleen nog op de wachtlijst plaatsen. De deelnemers strijden op vrijdag 17 februari 2005 om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel.

Als deelnemers hebben zich o.a. ingeschreven de wereldkampioen Snert koken van 2004 en 2005 de heer Flang Cupido uit Terschelling en de jongste wereldkampioen Stamppotkoken ooit in 2005, Christian de Vries (19) 3e jaars student aan de Middelbare Hotelschool van het Noorderpoortcollege. Op dit moment zijn de jongste deelnemers Arjan Blanke (18) en Jelle Dijkstra(18). Beide zijn leerlingkok bij het Noorderpoortcollege. De 72 jarige Boy Hamers uit Veghel, Wereldkampioen snertkoker in 1998 en in 1999. Boy Hamers wil als oud chef kok bij het bekende cateringbedrijf Maison de Boer uit Veghel graag opnemen tegen de jongere deelnemers. Een andere deelnemer is van de eerste TV uitzending Big Brother, Willem Boomsma (43). Dit jaar zal de winnaar Snert 2005, de heer Cupido, samen met de heer Zuijdam, één van Cupido grootste rivalen, snert koken op de Snerttram op 12 februari a.s. De Snerttram rijdt in het snertseizoen door Rotterdam. Onder het genot van een lekkere snertmaaltijd kunnen mensen een toeristische rit door de stad maken.

Juist deze goede samenwerking met het Noorderpoortcollege sector Horeca, aan de Ketwich Verschuurlaan 102 in Groningen kan de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen de deelnemers veel bieden. De deelnemers gaan op vrijdag 17 februari 2005 vanaf 9.30 uur hun eigen speciale recept bereiden.Ik maak de lekkerste snert, krijgt de organisatie vaak te horen. Nu zal blijken wie de allerlekkerste snert gaat bereiden. Ieder krijgt dan ook een eigen kookunit ter beschikking, waarop volop gelegenheid is de lekkerste snert en Hollandsche stamppot voor te bereiden. Het is opvallend dat naast de huisvrouw en huisman, ook vele koks aan deze wedstrijd meedoen.

Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak,geur,kleur,ingrediënten,hygiëne,tijd,bereiding, presentatie en originaliteit.
De winnaar van het WK SNERTKOKEN 2006 en WK HOLLANDSCHE STAMPPOT 2006 zullen rond 15.30 uur worden bekendgemaakt.
Voor de bezoekers is er op vrijdag 17 februari 2006 de gehele dag de gelegenheid om de kookprestatie van de deelnemers te volgen. In het restaurant is een SNERT-lunchkaart samengesteld. Bovendien kan er aan het einde van de dag geproefd worden van de resultaten van de deelnemers.
Bezoekers zijn de gehele dag vanaf 10.00 uur van harte welkom en worden rondgeleid door de leerlingen van het Noorderpoortcollege om een kijkje in de keuken te nemen en de deelnemers aan te moedigen.

SNERTBOEKJE met SNERTRECEPTEN.
De Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen heeft een receptenboekje samengesteld met SNERTrecepten van deelnemers en van SNERTrecepten uit het buitenland. Het is een zeer aantrekkelijk boekwerkje van 72 pagina geworden. De samenstelling is van Fré Schreiber, streektaaldeskundige.

STAMPPOTBOEKJE op 17 februari verkrijgbaar!
Tineke Hamming heeft in opdracht van de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen een receptenboekje samengesteld met STAMPPOT-recepten van deelnemers en van STAMPPOT-recepten uit het buitenland.
Beide boekjes zijn verkrijgbaar bij de Stichting door overmaking van 8,85 Snertboekje(incl. porto) en 9,95 Stamppotboekje(incl. porto) op haar rekeningnummer 30.63.69.397, met vermelding SNERTboekje en/of STAMPPOTboekje.

Einde bericht.
Noot redactie: - voor Pers info: Marianne Wijnhold 06-12359724

Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen
Postbus 74 9780 AB Bedum Tel.06 22605931 06 12359724
e-mail: info@oudhollandschegerechten.nl
internet: www.oudhollandschegerechten.nl