Februari 2006

ANVR toont bij jubileum vertrouwen in de toekomst

Koninklijke onderscheiding voor 'pionier' Anton Blok

Reisbrancheorganisatie ANVR, die op 17 februari 40 jaar bestaat, gaat als resultaat van het lopende fusieproces vanaf 1 januari 2007 als een nieuwe, geïntegreerde organisatie een goede toekomst tegemoet. ANVR-voorzitter Carl Gerkens zei dat donderdag tijdens het 'Toekomstcongres' in de Amsterdamse Rai. Bestuurder van het eerste uur, Anton Blok uit Lochem, ontving daar een koninklijke onderscheiding.

Verdiensten
Burgemeester F.J. Spekreyse van de gemeente Lochem prees Anton Blok, destijds reisondernemer in Rotterdam, voor zijn grote verdiensten als ANVR-bestuurder in nagenoeg alle geledingen van de organisatie. 'Hij deed dat decennia achtereen, zonder enige vergoeding, met bewonderenswaardige trouw en toewijding,' zei de burgemeester.

Geen twijfel
Toen ik de lange lijst zag van wat u in al die jaren allemaal hebt gedaan voor uw ANVR én voor de Nederlandse reisconsument was er voor mij geen enkele twijfel: dat wordt een mooie koninklijke onderscheiding'. De nieuwe Ridder in de Orde van Oranje Nassau, die door de organisatie met hulp van zijn vrouw listig naar de Rai was gelokt, was er zichtbaar blij mee.

Zekerheden
De reisbrancheorganisatie ANVR biedt de consument - op 17 februari op de kop af 40 jaar- tal van zekerheden vóór, tijdens en na zijn vakantie. Het in 1966 opgerichte ANVR kwam tot stand nadat, in de jaren 50 van de vorige eeuw, vanuit de reisondernemingen een ontwikkeling op gang kwam om de gezamenlijke belangen te behartigen.

Reis- en boekingsvoorwaarden
De bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen aangesloten ca. 175 reisorganisaties en 2000 reisbureaus (ca. 95% van de Nederlandse reismarkt) hanteren de in 1982 in het leven geroepen ANVR Reisvoorwaarden en de sinds 1997 samengestelde ANVR Boekingsvoorwaarden, die zowel de reiziger als de touroperator als de reisagent wijzen op de rechten en de plichten.

SGR
Ook zijn ANVR reisondernemingen verplicht aangesloten bij Stichting Garantiefonds Reisgelden dat door het ANVR in 1971 als eerste ter wereld werd opgericht en sinds 1983 een onafhankelijke stichting is, die de vooruitbetaalde reisgelden van de vakantieganger beschermt.

Calamiteitenfonds
ANVR reisorganisaties (touroperators) zijn tevens deelnemer aan de Stichting Calamiteitenfonds Reizen, dat sinds het jaar 2000 reizigers financieel tegemoet komt als de reeds aangevangen reis niet verder kan worden uitgevoerd als gevolg van een calamiteit. In de reisbranche zijn circa 17.000 mensen werkzaam en zij verzorgen jaarlijks voor ruim 10 miljoen reizigers hun ANVR-vakantie of vliegtickets. De reisbranche realiseert circa 7 miljard omzet.

Kwaliteit en zekerheid
"Het ANVR hecht veel waarde aan het continueren van kwaliteit en zekerheid voor de consument" aldus Romana Engeman, directeur van het 40-jarige ANVR. "In een tijd van wereldwijde ontwikkelingen waarin ook steeds vaker branchevreemde organisaties zich begeven op de reismarkt, is het belangrijk dat de consument zich realiseert dat het zelf rechtstreeks boeken van losse reiselementen bij airline, hotelier of autoverhuurder zonder `ANVR - paraplu' dan ook niet de wettelijke bescherming en zekerheid van de pakketreis biedt. De reiziger is dan geheel op zichzelf aangewezen bij het -eventueel- verhalen van schadevergoeding en draagt zijn eigen verantwoordelijkheid."

Jubileum
Het ANVR vierde op 16 april zijn 40-jarig jubileum, aansluitend op het 'ANVR Bewetour Toekomstcongres'; een congres dat het in samenwerking met Stichting Bewetour (ter bevordering van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in het toerisme) had georganiseerd.