Gemeente Almelo

Informatie over vogelgriep

Informatie over Vogelgriep
Hoewel er in Nederland nog geen gevallen van vogelgriep zijn geconstateerd, krijgen de GGD en de Hulpverleningsdienst van Regio Twente de laatste dagen veel vragen over vogelgriep en hoe te handelen bij de vondst van dode vogels. Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus dat lijkt op het menselijke griepvirus en komt vooral veel voor bij kippen en kalkoenen. De Algemene Inspectiedienst (AID), een onderdeel van het ministerie van landbouw, heeft een meldlijn voor de vondst van dode vogels: 045-5466230. Lees verder voor meer informatie.

Wat moet u doen als een zieke of dode vogel vindt? Mensen die een dode zwaan of eenden/ ganzen aantreffen of een groot aantal zieke en dode vogels vinden, worden dringend gevraagd dit te melden aan de AID. Het advies luidt om de dode/zieke dieren niet aan te raken. De AID geeft de melding door aan de Voedsel en Waren Autoriteit, waarna de AID een onderzoek instelt.

De AID verzorgt onderzoek naar mogelijke infectie met het vogelgriepvirus bij de vondst van:

* elke dode zwaan

* 5 of meer dode eenden of ganzen

* 20 of meer andere dode vogels

Raak in bovenstaande situaties de vogels niet aan maar neem contact op met de AID: 045 546 62 30

Afschermplicht Er geldt een afschermplicht vanaf 20 februari 2006 voor heel Nederland. De afschermplicht houdt in dat er geen contact mag zijn tussen pluimvee en wilde vogels. De bovenzijde van uitloopruimtes en hokken moeten ook afgedicht worden tegen het risico van besmetting via uitwerpselen van wilde trekvogels. Dit geldt dus ook voor duivenhouders.Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen hoog- en laag risicogebieden. En tussen binnen en buiten de bebouwde kom. De maatregel gaat officieel 20 februari in maar de minister roept houders van pluimvee op om het pluimvee nu alvast af te schermen. Op dit moment gelden geen negatieve reisadviezen voor de landen waar de vogelgriep voorkomt.

Belangrijke telefoonnummer en websites:

* meldlijn AID (24 uur per dag): 045 546 62 30
* bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt u in het dossier vogelgriep o.a. feiten en cijfers over vogelgriep: www.minvws.nl/dossiers/vogelgriep

* op de site van het RIVM vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over de vogelgriep:
www.rivm.nl/gezondheid/infectieziekten/vogelgriep/vragenenantwoord envogelgriep.jsp

* Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit telefoon 0800 - 22 333 22 (gratis nummer). Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur. Website: www.minlnv.nl > actuele dossiers > vogelgriep


* U kunt ook het LNV loket bellen voor algemene vragen over symptomen bij dieren, ophokplicht etc: 0800 22 333 22 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur; u komt in een keuze menu; eerst 0 kiezen, ophokplicht, en daarna 1, vogelgriep)