Voedingcentrum


Vogelgriep verplicht kippen tot binnenzitten

17 februari 2006

Buitenlopende kippen en ander pluimvee moeten in Nederland per 1 maart verplicht binnen blijven. Deze âophokplichtâ wordt ingesteld om de dieren te beschermen tegen contact met trekvogels en zo de kans op besmetting met het vogelgriepvirus te verkleinen. Op korte termijn wil Nederland toestemming vragen aan de Europese Unie om buitenlopend pluimvee in te mogen enten.

Vogelgriep kan onder vogels grote sterfte veroorzaken. Besmetting zou voor de pluimveesector grote gevolgen hebben. Voor het laatst gebeurde dat in Nederland in 2003.

Kip en eieren eten blijft veilig
Het Voedingscentrum wijst erop dat het eten van bereid kippenvlees en eieren ook in tijden van vogelgriep veilig is. Dat geldt ook als die afkomstig zijn van kippen die zijn ingeënt tegen vogelgriep. Het virus kan mensen alleen kan besmetten via intensief contact met zieke of dode vogels. Bovendien zal de overheid zich tot het uiterste inspannen om te voorkomen dat het virus niet aanwezig is in kip en eieren die worden verkocht: niet alleen om de consument te beschermen, maar zeker ook om verspreiding van de ziekte te voorkomen. In het denkbeeldige geval dat er toch besmet kippenvlees of eieren verkocht zijn, zal het virus verhitting niet overleven.

Meeste kippen binnen
De ophokplicht heeft vooral gevolgen voor hobbypluimvee, leghennen die worden gehouden in een systeem met vrije uitloop (zoals biologisch gehouden leghennen) en vleeskuikens uit de scharrelpluimveehouderij of biologische pluimveehouderij. De meeste kippen die in Nederland worden gehouden, komen nooit buiten. Ook scharreleieren zijn afkomstig van leghennen die binnen worden gehouden.