CD&V

STRENGERE EN MEER EFFICIËNTE CONTROLE MESTTRANSPORT EN OVERBEMESTING

Om een efficiëntere opvolging van de mesttransporten en de mestspreiding mogelijk te maken, heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister Kris Peeters, een aantal wijzigingen aan de huidige mestwetgeving goedgekeurd. Deze aanpassingen passen in de vooropgestelde aanpak van minister Peeters om mesttransporten in de toekomst strenger te controleren.

In november vorig jaar gaf minister Peeters de Mestbank de opdracht een onderzoek te voeren naar fraude bij mesttransporten. Uit dat onderzoek bleek dat de wetgeving door een beperkte groep landbouwers en transporteurs met de voeten werd getreden. Een strengere én efficiëntere controle was noodzakelijk. In overleg met de landbouwsector stelde minister Peeters een actieprogramma op en kondigde hij een aantal maatregelen aan. De beslissing van de Vlaamse regering van vandaag geeft verder gevolg hieraan.

Om het toezicht op de bemesting te verstrengen en overbemesting tegen te gaan, krijgt minister Peeters vanaf nu de mogelijkheid om aan mestafnemers de verplichting op te leggen om op het mestafzetdocument, het perceelsnummer te vermelden waarop de mest zal gespreid worden. Deze maatregel zal het mesttransport nog beter traceerbaar maken en zal de controle op het terrein verhogen.

In het kader van de huidige wetgeving was er vaak geen contact meer tussen enerzijds de producent van dierlijke mest en anderzijds de afnemer ervan. Een producent maakte een contract op met een mesttransporteur die op zijn beurt een contract sloot met een afnemer. Het gebruik van dergelijke "gekoppelde documenten" wordt nu afgeschaft. Er wordt nog slechts één document opgemaakt tussen de producent en de afnemer. Beiden treden dus rechtstreeks in contact met elkaar waardoor het vertrouwen in de kwaliteit van de geleverde mest zal stijgen. De afschaffing van gekoppelde documenten zorgt bovendien ook voor een administratieve vereenvoudiging.

Nog in het kader van de vereenvoudiging van de wetgeving zal minister Peeters de procedures op de administratieve boetes éénvormig en meer transparant maken.
Administratieve geldboetes sanctioneren overtredingen op het mestdecreet: lozingen, overbemesting, niet bewezen afzet van mest, niet indienen van de mestaangifte, het ontduiken van de heffingen, het niet tijdig opsturen van afzetdocumenten, het niet bijhouden van mestbalans, het niet naleven van de bepalingen die opgenomen zijn in de mestafzetdocumenten.
Tot op heden bestonden twee procedures voor het opleggen en behandelen van een administratieve geldboete. Een eenvoudige en een complexe. De complexe procedure was zeer traag waardoor betrokkenen soms verscheidene jaren in de onzekerheid bleven. In bepaalde gevallen leidde deze traagheid zelfs tot straffeloosheid wegens verjaring. Daarom wil minister Peeters nu voor alle geldboetes de eenvoudige procedure doorvoeren. Beroep aantekenen blijft voor de overtreder ook in de eenvoudige procedure mogelijk. De rechten van de betrokkene blijven gevrijwaard.

Kris Peeters
Vlaams minister van openbare werken, energie, leefmilieu en natuur

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be