CD&V

Persmededeling van CD&V
17 februari 2006

CD&V PLEIT VOOR INNEN ACHTERSTALLIGE VERKEERSBOETES VIA BELASTINGBRIEF

OHet voorstel van Minister Reynders om de achterstallige verkeersboetes te innen door middel van loonbeslag, wordt door CD&V gematigd positief onthaald. Eindelijk erkent de minister de problematiek en is hij bereid een oplossing naar voor te schuiven. Het voorstel om dit via loonbeslag te realiseren, kan echter niet op onze steun rekenen. Volgens CD&V-Kamerleden Carl Devlies, Hendrik Bogaert en Jef Van den Bergh kan dit efficiënter door de verkeersboetes te verrekenen via de belastingbrief.

Reeds in 2000 stipte het Rekenhof in een uitvoerige studie alle pijnpunten in verband met de invordering van de gerechtelijke boetes aan. Zes jaar en ettelijke parlementaire vragen later staan we nog even ver. Volgens recente verklaringen van Minister Onkelinx kwam er zelfs geen enkel structureel overleg plaatsvond met haar collega van Financiën, Didier Reynders. Onder druk van de aanzwellende kritiek tovert deze laatste een konijn uit zijn hoed: het loonsbeslag moet de oplossing brengen.

Dat de minister eindelijk in beweging komt is een goede zaak. Straffeloosheid is onaanvaardbaar in de samenleving. Zeker ook wat de gerechtelijke verkeersboetes betreft. Men mag niet vergeten dat het hier gaat om boetes voor zeer ernstige verkeersinbreuken, die een grote bedreiging zijn voor de verkeersveiligheid; de lichtere overtredingen worden normaal onmiddellijk geïnd door de politiediensten. Het kan niet dat lichtere boetes zonder problemen betaald zouden worden en de zwaardere boetes niet. Een succesvolle invordering is trouwens ook in het belang van het politiewerk. Alle bijkomende betalingen van verkeersboetes komen immers terecht in het verkeersboetefonds.

De (late) bekering van minister Reynders is dus goed, maar het concrete voorstel is een merkwaardige oplossing. Want de ontvangers der domeinen en penale boetes kunnen nu reeds loonbeslag leggen.

Dit jaar dienen de ontvangers der directe belastingen, ambtenaren bij Financiën, ¤ 4,25 miljard personenbelastingen terug te betalen aan belastingplichtigen. Langs de andere kant slagen de ontvangers der domeinen en penale boetes, ook ambtenaren bij Financiën, er niet in om jaarlijks ¤ 50 miljoen aan (verkeers)boetes te innen.

Alvorens de werkgevers te betrekken in de betaling van de boetes zou het toch niet meer dan logisch zijn dat de ontvangers elkaars eigen rekeningen aanzuiveren. Want als de werkgever een fout maakt, moet hij de boete betalen en dat kan niet de directe bedoeling zijn. Het zou eenvoudiger zijn dat de ene ontvanger de terug te betalen belastingen vermindert met de nog te betalen boetes bij de andere ontvanger van Financiën. Wat er dan nog aan boetes of belastingen te betalen is, moet verrekend worden met de belastingbrief. Dan moet maar één ontvanger innen. Valt er niets te innen dan kan de Procureur des Konings nog overgaan tot een vervangende gevangenisstraf.

Carl Devlies, Hendrik Bogaert en Jef Van den Bergh
Volksvertegenwoordigers

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be