CD&V

Persmededeling van CD&V
17 februari 2006

LUC GOUTRY BLIJFT PLEITEN VOOR STRUCTURELE FINANCIERING PROJECTEN GEÏNTERNEERDEN

De laatste weken was er grote onzekerheid ontstaan over het verder voortbestaan van drie kleinschalige Vlaamse pilootprojecten voor opvang van geïnterneerden met laag of matig veiligheidsrisico. Deze projecten van telkens drie maal dertig bedden in Zelzate, Bierbeek en Rekem werden vier jaar geleden opgestart. Ze slagen er in om ruim de helft van geïnterneerden na behandeling terug in te schakelen in de samenleving.

De beroering ontstond toen Minister Onkelinx enkele weken geleden aankondigde dat ze één derde van de middelen voor deze pilootprojecten zou afschaffen vanaf 1 mei e.k. Hierdoor zouden de projecten 40 medewerkers moeten afdanken.

CD&V-Volksvertegenwoordiger Luc Goutry reageerde furieus en interpelleerde hierover meermaals de Regering.
Bij zijn protest kreeg hij de steun van alle Vlaamse meerderheidspartijen. De laatste dagen werd de druk vanuit het Parlement fel opgevoerd. Intussen kondigt de Regering aan dat er nu toch een oplossing zal gezocht worden waardoor de projecten zéker dit jaar verder kunnen blijven bestaan.
Vanaf volgend jaar moeten de projecten volledig overgenomen worden door de Minister van Volksgezondheid.

"Het belangrijkste is dat de projecten kunnen blijven verder werken. Dit jaar wordt een moeilijk overgangsjaar. Als we echter deze overbrugging kunnen maken, dan kunnen we de projecten volgend jaar definitief redden via Volksgezondheid. We laten echter niets onverlet om de druk aan te houden. Ik zal pas gerust zijn als ik zie dat alles definitief en goed geregeld wordt, ook voor de toekomst. Vlaanderen kiest immers uitdrukkelijk voor een netwerk van kleinschalige projecten. Deze bieden het meest kans aan geïnterneerden om gered te worden voor de samenleving" aldus CD&V-Kamerlid Luc Goutry.

Luc Goutry
Volksvertegenwoordiger

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be